Новини от област Стара Загора и България

САЩ започва доставки на евтин втечнен природен газ за България

САЩ започва доставки на евтин втечнен природен газ за България
Divident.€U Divident.€U

Втечнен природен газ на по-ниска цена от тази, на която ни доставя газа "Газпром" ще започне да доставя САЩ за България още от месец юни. Доставките са били договорени по време на срещата на премиера Кирил Петков с вицепрезидента на САЩ Камала Харис. Това съобщиха от прессекретариата на Министерски съвет. Каква точно ще бъде цената, на която ще пристигат доставките на американски втечнен газ, не се съобщава.

По време на срещата им в Белия дом Петков и Харис са обсъдили как да бъде задълбочено стратегическото партньорство между София и Вашингтон.

Между обсъжданите теми е била и войната в Украйна. Според българският премиер събитията от последните седмици са ясен знак за нуждата от ускорени и реални мерки в енергийната сфера.

Вицепрезидентът Камала Харис поздрави България за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет. От своя страна премиерът Петков посочи, че партньорството на София и Вашингтон е важна част от постигането на газова независимост на България, наред със солидарната подкрепа на ЕС.

По-рано през деня министър-председателят Кирил Петков проведе разговор с държавния секретар Антъни Блинкън в Държавния департамент. Двамата обсъдиха възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона. Петков и Блинкен разговаряха също за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развитието на Западните Балкани.

Коментари към новината

Още новини от Икономика