Новини от област Стара Загора и България

Излезе от печат книга за създателя на ветеринарномедицинската организация в България

Излезе от печат книга за създателя на ветеринарномедицинската организация в България
Divident.€U Divident.€U

Биографичната книга за проф. д-р Никола Белев е резултат от труда на 50 изявени специалисти, учени и ръководители на национални и международни институции и организации от всички континенти, работили и контактували с проф. Белев над 50 години. Всички те са единодушни в своите оценки, с факти и анализи, го обрисуват като вдъхновяваща личност с талант на организатор, създал Единната държавна ветеринарномедицинска организация в България, възприета като еталон от OIE и FAO и с голям принос за издигане и утвърждаване престижа на OIE сред страните членки и другите международни организации.

В сантименталните им изказвания, проф. Белев е наричан: „нашият духовен и професионален баща”, „изключителна историческа личност”, „светило в нашата професия”, „ветеринарен лекар на света”, „патриарх на ветеринарната медицина”.

На 11 и 12 май 2022 г. Тракийският университет – Стара Загора съвместно с Ветеринарномедицинския факултет организират двудневно събитие под надслов „ЕДИН СВЯТ – ЕДНО ЗДРАВЕ”, посветено на бележития проф. д-р Никола Белев, представяне на БИОГРАФИЧНАТА КНИГА – „ПАТРИАРХ НА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКАТА ПРОФЕСИЯ” и КРЪГЛА МАСА, посветена на празника на Ветеринарномедицинския факултет.

Участниците в събитието са водещи личности – учени и ръководители на национални и международни институции и организации от цял свят. Д-р Бернар Вала и д-р Моник Елоа (предишният и настоящият генерален директор на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE)), освен че имат ключово участие в книгата за проф. Белев ще отправят и специални послания към България.

Лично ще присъстват на събитието: д-р Казимерас Лукаускас – дългогодишен (22 години) директор на литовската държавна ветеринарномедицинска служба по храните и вицепрезидент на Регионалната комисия на OIE за Европа и д-р Хинрих Майер-Жeрболе д.х.к. от Германия – гост професор в Тракийския университет – Стара Загора, България. Директно от Брюксел ще се включи и д-р Станислав Ралчев експерт в Генерална дирекция за здравеопазване и безопасност на храните (DG SANTE) към Европейската комисия и дългогодишен сътрудник на проф. Белев.

Становища за личността на проф. д-р Никола Белев ще изразят министри на земеделието и храните, генерални директори на Националната ветеринарномедицинска служба, Българска агенция по безопасност на храните през годините и други видни личности, познавали и работили с проф. д-р Никола Белев. По време на събитието ще се обсъди и предложение за именуване на обект в Стара Загора на името на проф. д-р Никола Белев и неговото откриване на 11 май 2023 г. във връзка с отбелязване на 100 години висше ветеринарномедицинско образование в България.

Коментари към новината

Още новини от Образование