Новини от област Стара Загора и България

Юбилей

50 години Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ Стара Загора – духът на новия свят

50 години Профилирана природоматематическа гимназия  Гео Милев  Стара Загора – духът на новия свят
Екатерина СТРАТИЕВА Екатерина СТРАТИЕВА

Емблема на знанието и духа – така живее в съзнанието на всеки старозагорец Природоматематическа гимназия „Гео Милев“ със своите половинвековни традиции. Училището с достолепна история, впечатляващо настояще и ясна визия за своето бъдеще. Училището, дало на България и на света едни от най-светлите умове на съвременното човечество.

Мариета Петрова, директор на ППМГ И дълъг, и труден, но и красив е пътят на неговото раждане и израстване. Ето го и началото: 2 юни 1863 година! Тогава в Стара Загора се ражда първото ни класно училище. Негов създател и пръв директор е Анастасия Тошева – първата жена с висше образование в нашия град.

През 1881 г. училището прераства в областна девическа гимназия. Претърпяло няколко трансформации, през далечната 1947 година учебното заведение приема за свой патрон името на гениалния старозагорски поет Гео Милев. А на 15 септември 1971 г., изключително тържествено е открита първата учебна година на Математическата гимназия в нашия град.

Със заповед № 1957 от 2 юни 1972 г. Министерството на Народната просвета официално трансформира II Средно политехническо училище „Гео Милев“ в Математическа гимназия „Гео Милев“. На новата гимназия се възлага да подготви нов тип кадри - с компютърни умения, необходими за растящите нужди на региона. Математиката и информатиката се утвърждават като основни учебни дисциплини. По-късно се разкриват паралелки по природни науки и гимназията се преименува в Природоматематическа, а от 2016 г. - в Профилирана природоматематическа гимназия “Гео Милев“.

„Не очаквайте да обучаваме децата ви на европейско ниво, защото ние отдавна сме го надминали.“ – Стряскащи, незаличими - все ще кънтят думите, с които в средата на 90-те на миналия век - при откриването на една учебна година - големият български математик, талантливият учител, оставил ярка следа в паметта на десетки свои ученици - Светлозар Дойчев – се обърна към родителите на прекрачващите прага на гимназията ни тогава.

Днес в училището работи уникален екип от над 50 учители – всеотдайни и ерудирани личности, с отлична научна подготовка и висока педагогическа квалификация. Тук работят и преподавателите с най-богат опит в областта на математиката, информатиката и информационните технологии в целия град - учители – доказани специалисти, подготвили стотици ученици, реализирали големите си професионални мечти по целия свят.

Затова и талантливите възпитаници на Природоматематическа гимназия „Гео Милев“ са първенци във всички престижни международни и национални състезания по математика, информатика и информационни технологии. Педагогическият колектив на ППМГ „Гео Милев“ – град Стара Загора е носител на наградата „Анастасия Тошева“ – най-високото отличие на община Стара Загора, което се присъжда за изключително високи постижения в областта на науката и образованието.

Неслучайно точно сега – в навечерието на най-светлия български празник – 24 май – всички, свързани сърдечно с гимназията, с нетърпение очакват отново да се чуят имената на онези учители и деца, носещи славата на училището по всичките посоки на света.

Дванадесетокласникът Даниел Пламенов Пеев е номиниран за индивидуалната награда „Млада Загора“ в сферата на науката и образованието заради изключителните си постижения и извоювани множество награди на национални и международни олимпиади, конкурси и състезания през тази учебна година. Номинирани за отличия по повод предстоящия Празник на духа - заради блестящи постижения в областта на знанието - са и следните ученици: Мирослав Минчев, Мартин Чешмеджиев, Николай Радулов, Христо Арабаджиев, Василена Николаевa, Кристин Чакърова, Габриела Георгиева, Никол Калчева, Кристиан Иванов, Давид Колев, Александра Иванова, Богдан Донев, Кристиан Христакиев.

Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ подготвя широко скроени, артистични личности с изключителни изяви не само в областта на знанието, но и в областта на изкуствата. Тя е и единственото училище в града ни, в което съществува паралелка с профилиращи предмети биология, химия и английски език.

В годината на 50-годишния си юбилей гимназията се подготвя да посрещне и своите нови успешни надежди в областта на математиката, информатиката, информационните технологии и природните науки. Ето какъв ще бъде и приемът след завършено основно образование в гимназията за учебната 2022/2023 година:

Профил: Софтуерни и хардуерни науки
Брой ученици - 52 /2 паралелки/
Профилиращи предмети:
• Информатика
• информационни технологии
• Математика

Профил : Математически
Брой ученици - 52 /2 паралелки/
Профилиращи предмети:
• математика
• информатика
• английски език

Профил: Природни науки
Брой ученици - 26 / 1 паралелка/
Профилиращи предмети:
• биология и здравно образование,
• химия и опазване на околната среда
• английски език

Със сигурност тези, които изберат да учат в Профилираната природоматематическа гимназия „Гео Милев“ – град Стара Загора, ще се убедят, че великият математик Йохан Карл Фридрих Гаус, „короновал“ математиката за „кралица на науките“, е бил абсолютно прав. И може би точно те ще станат новите носители на традиционните за гимназията победи на световни и национални математически турнири.

Коментари към новината

Още новини от Образование