Новини от област Стара Загора и България

На 9 май

Дрон нацапа в синьо и жълто Паметника на съветската армия в София

1681 09/05/2022 10:18 Общество България
Дрон нацапа в синьо и жълто Паметника на съветската армия в София
Divident.€U Divident.€U

Рано тази сутрин една от фигурите на Паметника на съветската армия беше частично оцветена в синьо и жълто с помощта на дрон.

Според охраняващите, това се е случило тази сутрин около 5.30 тази сутрин, съобщава "Булфото".

Пред паметника на 4 и 5 май имаше сблъсъци. Причината – опита на активисти да опаковат монумента със знамената на България и Украйна.

Граждани, които се обявиха за неутралитет спрямо войната в Украйна направиха жива верига пред паметника, за да го пазят от опаковане.

На 9 май отбелязваме Деня на Европа и Деня на победата над фашизма.

История на празника:

9 май се отбелязва като Ден на победата над фашизма (1945). Той е официален неработен ден в Русия, Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Молдова, Таджикистан, Туркмения и Узбекистан. Историческият повод за празника е подписаният на 8 май в 22:43 ч. (00:43 ч. московско време на 9 май) 1945 г. акт за безусловна капитулация на Германия, с което завършва Втората световна война в Европа.

„На девети май Втората световна война в Европа завършва с капитулацията на нацистка Германия. Русия празнува този ден като Ден на победата, а в ръцете на Путин той все повече се превръща в пропаганден инструмент“, отбелязва в своя публикация от 7 май „Дойче веле“.

9 май се отбелязва като Ден на Европа от 1986 г. Обявен е на срещата на високо равнище на Европейската общност в Милано, Италия (28-29 юни 1985). Поводът е годишнина от речта на министъра на външните работи на Франция Робер Шуман в Париж, Франция (9 май 1950 г.), в която той представя план за обединение на въгледобивната и стоманодобивната промишленост на западноевропейските страни, което се смята за „първата реална крачка към европейска федерация". Инициативата му полага основите на днешния Европейски съюз.

5 години след края на Втората световна войнаден Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на ресурсите и производството на въглища и стомана, така че да се избегнат бъдещи военни конфликти. На този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент.

Коментари към новината

Още новини от Общество