Новини от област Стара Загора и България

Парламентът решава за предоставяне на военна помощ за Украйна

2578 04/05/2022 09:25 Политика Власт
Парламентът решава за предоставяне на военна помощ за Украйна
Divident.€U Divident.€U

Започва извънредно заседание на парламента. На заседанието ще бъде разгледан Проект на решение за предоставяне на военна и техническа помощ на Украйна.
Проектът е внесен от Десислава Атанасова и група народни представители от ГЕРБ-СДС. Той предвижда правителството да предостави военна и техническа помощ за Украйна, без да се засягат основни отбранителни платформи и въоръжения, а също така да започне преговори със съюзниците на България в НАТО за заместващ и подсилващ капацитет на отбранителните способности на страната ни.

Народното събрание ще започне работния си ден с декларации на парламентарните групи, които ще представят приоритетите си. Като точка от дневния ред на редовното заседание влизат три проекторешения за военна помощ за Украйна – на "Продължаваме промяната", на "Демократична България" и на ГЕРБ-СДС.

Нередактираното предложение на "Продължаваме промяната" е да бъде даден мандат на правителството за оказване на хуманитарна, финансова и техническа помощ на Украйна за защитни цели.
В проекта на коалиционните им партньори от "Демократична България" е записано "военно-техническа помощ", като дясната коалиция смята, че тя трябва да е за сметка на държавния бюджет и от специалните фондове на ЕС и НАТО за общо финансиране на подкрепата за Украйна.

От ГЕРБ също искат да се предостави военно-техническа помощ. В тяхното проекторешение обаче е заложено и искане кабинетът да започне преговори с НАТО за заместващ и подсилващ капацитет на отбранителните способности на България.
Мнозинството по въпроса е сериозно – "за" военна помощ за Украйна вече се обявиха "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Има такъв народ", ГЕРБ и ДПС. Единствените, които не подкрепят предоставянето на такава са БСП и "Възраждане".
На извънредното парламентарно заседание, което ще започне следобед, по искане на бившите управляващи, ще бъдат изслушани премиерът Кирил Петков и министърът на енергетиката Александър Николов във връзка със спрените доставки на природен газ за България от страна на "Газпром експорт".

 

Коментари към новината

Още новини от Политика