Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Вендинг машини пускат храна за домашните любимци срещу пластмасови бутилки

Вендинг машини пускат храна за домашните любимци срещу пластмасови бутилки
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Машините са поставени в четири парка на Стара Загора

От днес в Стара Загора са поставени и работят вендинг машини, които срещу празна пластмасова бутилка дават порция храна за домашния любимец. Стара Загора е третият град в страната, който се радва на тази придобвика. Такива машини има и в София и Бургас.
Иновативната придобивка беше представена от зам.-кметът Йордан Николов. “Целта е гражданите да събират разделно опаковките и същевременно ги насочим да обичат животните“, каза по време на демонстрацията Николов.

Кучематите са разположени в изградените места за свободна разходка на домашни любимци - в „Станционната градина“, в парк „Артилерийски“ ,в парк „Зеления клин“ и на „Аязмото“ близо до Митрополията. Всяко едно от устройствата струва по 6 500 лева. Те са закупени със средства от общинския бюд0жет, стана ясно от представянето.

Капацитетът на устройствата е достатъчен за едноседмично функциониране – приблизително веднъж седмично се зарежда контейнерът за храна, при което се освобождава и контейнерът за пластмасови бутилки. Операциите са лесни, не отнемат време и се извършват ефективно от общински работници. Всички външни части на устройствата са устойчиви на замърсяване и се почистват лесно.

Устройствата са автономни и не е необходимо включване към електрозахранване, тъй като са снабдени със соларни панели и работят изцяло със слънчева енергия. Те са поставени на места одобрени със схеми за разполагане от Общинския съвет от устройство на територията. Събраните разделно отпадъци от бункера ще бъдат предавани на организация за разделно събиране на отпадъци за по- нататъшното им оползотворяване.

На лицевия панел на кучематът са разположени отворът за поставяне на празна бутилка, както и отвор за изливане на вода, която постъпва направо в разположения най-долу съд за пиене на вода от животното.
Процесът е напълно автоматизиран – след постъпване на бутилката и преминаването през съответния датчик, специалното, предварително настроено устройство-дозатор с електромагнитен клапан отпуска точното количество гранулирана храна в съда за хранене. На лицевия панел се намира и LCD-дисплей с индикатори за състоянието на устройството – в експлоатация, с изчерпана храна, с пълен контейнер за пластмасови бутилки.

Николов призова за добросъвестно използване на новите придобивки и за тяхното опазване от вандалски прояви.
Това е поредна инициатива, улесняваща собствениците на домашни кучета в Стара Загора, след като в града бяха изградени специални площадки за разходка и игри, както и кошчета за изхвърляне на кучешки отпадъци, в комплект с необходимите торбички.
Зам.-кметът допълни, че община Стара Загора продължава действията си за приучаване на гражданите за разделно събиране на отпадъци. Предстои поставянето на 150 кафяви контейнери. В тях ще се събира отпадък, съставен от органичен материал.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество