Новини от област Стара Загора и България

Очаква се ново увеличение на цената на хляба през май

2575 03/05/2022 11:26 Икономика Бизнес
Очаква се ново увеличение на цената на хляба през май
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Размерът на увеличението ще зависи и от това дали бизнесът ще получи компенсации за ток през май

Очаква се ново увеличение на цената на хляба, което най-вероятно ще стане от средата на май. Това коментира за Divident.EU Гергина Димитрова, управител на най-големия производител на хляб в Стара Загора – „Хлебопроизводство СЗ“. На този етап от фирмата – производител не коментират с какъв процент ще бъде увеличението. Решението ще бъде взето от ръководството на по-късен етап.

Последно производителят увеличи цената на хляба си през ноември с 30 ст. В момента в магазинната мрежа хлябът на „Хлебопроизводство СЗ“ се продава на цена от 1,40 лв. - 1,50 лв.
Старозагорската фирма почти не използва газ в производството си, така че ситуацията с газа няма да повлияе на финансовото и състояние. Основен принос за предстоящото увеличение има цената на зърното, на брашното, маята и на тока, които се вдигат рязко, коментира Димитрова.

Така, например цената на зърното се е увеличила със 100 лева/тон. „Хлебопроизводство СЗ“ купува брашното в момента на 80 ст/ кг.
Досегашната компенсация от страна на държавата за цената на тока, е помогнала на „Хлебопроизводство СЗ“ да се задържи на нула, да не търпи загуби и да не прави съкращения на работна ръка.
„Ако обаче държавата не компенсира производителите през май, положението става трагично“, коментира управителят на „Хлебопроизводство СЗ“.

Старозагорският хлебозавод произвежда по 18 000 – 20 000 хляба в рамките на 12 -13 часа всеки ден. Освен в Стара Загора, „Хлебопроизводство СЗ“ снабдява с хляб Ямбол и Нова Загора. Ежедневно за Нова Загора заминават около 3-4 000 хляба.
Предприятието изпълнява обществени поръчки за училища и детски градини. Доставя и закуски на учениците в новозагорските училища.

През последните години собственикът на „Хлебопроизводство СЗ“ инвестира 2 млн. лева в предприятието. Бяха монтирани нови тестомелачки, изцяло подновена беше производствената линия.

Коментари към новината

Още новини от Икономика