Новини от област Стара Загора и България

Автомобилен сектор

"Стандард Профил" усети кризата на световния автомобилен пазар

7141 03/05/2022 08:56 Икономика Бизнес
Стандард Профил усети кризата на световния автомобилен пазар
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Предприятието има поръчки за май и принципно очаква добра 2022 година

Старозагорското предприятие за производство на каучукови уплътнения за автомобили „Стандард Профил България“ удължи великденската ваканция на работниците си с 2 дни. 700-те работници и служители ползваха за допълнителните дни част от платения си годишен отпуск.

Удължената почивка предизвика притеснения сред работещите за сигурността на работните им места. Такава опасност засега няма. Въпреки сложната обстановка, в която работи предприятието, съкращения не се предвиждат.
По-дългата ваканция се е наложила заради трудности в производството на автомобилни компоненти в цял свят. Една от причините е войната в Украйна. Там са съсредоточени много от предприятията, които произвеждат кабелни компоненти за автомобилната индустрия.

От друга страна автомобилният бранш все още страда от глад за микрочипове. От трета страна, влияние върху световното автомобилно производство оказва и продължаващият вече трета седмица локдаун в Китай заради коронавируса.

„Стандард Профил“ отчита добри финансови показатели, перспективите са добри. Затруднението е само временно, научи екипът на Divident.EU.
Заводи като Фиат, Фолксваген и Ауди спряха производството си за по няколко седмици, което оказа влияние и на доставчиците на части към тях. Сред тези доставчици е и старозагорското предприятие.

Очакванията са за бавно възстановяване на автомобилния бранш по света. Спирането на редица големи автомобилни предприятия по света доведе до там, че в момента има клиенти, които чакат в продължение на 5-6 месеца, за да получат нова кола.

На пазара има глад дори за автомобили втора ръка. Ако се възстановят доставките на автомобилни компоненти, заводите по света ще заработят на максимален капацитет, тъй като има натрупани поръчки, които чакат да бъдат изпълнени, коментират от бранша.

Коментари към новината

Още новини от Икономика