Новини от област Стара Загора и България

Празник

Над 9000 души посетиха фестивала край Златна ливада

10012 02/05/2022 19:19 Духовност Вяра
Над 9000 души посетиха фестивала край Златна ливада
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Фестивалът „Гласове и ритми от Тракия“ бе посетен от близо 9 000 души днес. Това създаде изключителна радост и на участниците, и на гостите в Златна ливада, каза кметът на община Чирпан Ивайло Крачолов по чиято инициатива стартира първото издание през 2004 г.
Кметът приветства както представителите на читалищата от чирпанско, от общините Стара Загора и Гълъбово, така и специалните гости - сестри Диневи и оркестър „Стара Загора“: За нас е чест да домакинстваме фестивалното събитие, с което даваме възможност да се изяви фолклорното изкуство и да съхраним традициите красотата и пъстротата на таланта, ритмите и багрите на българска традиция. Щастливи сме, че „Гласове и ритми от Тракия“ се утвърди като един от очакваните и обичани фестивали, прекъснат през 2020г. и 2021г., заради пандемията.

Той е част от културния календар на Община Чирпан и допринася за популяризирането на фолклорните танцови и музикални традиции. Въпреки трудностите на делника днес хората споделяха радост, спомени и фолклорни ритми. Гости бяха народните представители Атанас Михнев и Илияна Жекова, общински съветници, кметове и др.

Празникът започна със служба на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан в храма на манастир „Св. Атанасий” в Златна ливада. Специални гости на службата бяха хористите от Софийския свещенически хор, с ръководител иконом Кирил Петков. Стотици се стекоха в манастира за светата златоустова литургия, посветена на цар Борис – Михаил покръстител и Св. Атанасий и заради лековитата вода на аязмото до храма.

Днес роднини и наследници от близо и далеч изпълниха къщите в Златна ливада. Селото на 2 май също празнува. Празнични пожелания отправи и кметският наместник Ирина Панева:
„Днес беше един прекрасен празник! Благодаря на всички наши гости, на моите колеги, които уважиха празника! Благодаря на кмета на общината г-н Крачолов за цялата перфектната организация!“

Коментари към новината

Още новини от Духовност