Новини от област Стара Загора и България

Георги Гьоков на 1 май: Ще настоявам минималната заплата да стане 770 лв.

3300 01/05/2022 12:23 Политика Власт
Георги Гьоков на 1 май: Ще настоявам минималната заплата да стане 770 лв.
Стоян СТРАТИЕВ Стоян СТРАТИЕВ

БСП, а не нейният лидер, ще реши дали партията да напусне коалицията, посочи социалният министър в Стара Загора

Минималната работна заплата в България трябва да стане 770 лева, следвайки начертаните европейски директиви тя да бъде 50% от средната работна заплата във всяка една страна. Това заяви в Стара Загора министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, където той се включи в честванията на Деня на труда 1 май, организирани от общинската организация на БСП – Стара Загора.

„Засега не срещаме разбиране от страна на Министерство на финансите, откъдето твърдят, че ще бъде прецедент, ако в една и също година минималната работна заплата бъде увеличена два пъти. Според финансистите това би объркало работодателите, но според мен не можем да оставим най-бедните хора без адекватна компенсация в условията на бързо растяща инфлация. Затова ние ще продължим да настояваме това да се случи преди края на годината“, посочи Георги Гьоков.

Според него предложението на украинския президент Володимир Зеленски у нас да бъде ремонтирана военна техника срещу доставки на ток звучи прекалено екзотично и повече прилича на медийна димка, отколкото да се случи в действителност. „Докато тази военна техника пристигне, докато я ремонтираме и върнем, тя войната ще свърши“, посочи Гьоков. В сферата на конспиративните теории, според него, са и твърденията за излетели или кацнали товарни самолети с оръжие. „Подобни твърдения разпространямав най-много от ГЕРБ. Те искат доказателства за кюлчетата, а за самолетите не искат“, допълни той.

Гьоков посочи, че в коалицията има само два спорни въпроса – за предоставянето на оръжие на Украйна и въпроса за членството на Македония в ЕС. „Извън тези два въпроса имаме ясно коалиционно споразумение за актуализацията на бюджета и няма причини тя да не се случи. Още повече, че в коалиционното споразумение ясно е записано, че ако македонците спазват споразумението, ратифицирано от парламента през 2019 г., няма да има проблем за влизането им в ЕС“, каза социалният министър. Според него бюджет ще има и той ще бъде добър за българите.

„Правителството трябва да действа по-гъвкаво по въпроса с доставките на газ – така, както го правят в Европа. Дали чрез общ европейски договор, дали чрез доставка на газ от други източници, решения има“, смята Гьоков.

„Нито аз, нито лидерът на една партия със 130-годишна история, каквато е БСП, може да вземе решение дали тя да напусне коалицията при положително решение на Народното събрание по въпроса за оръжието за Украйна. Това ще реши Изпълнителното бюро на БСП и другите управленски органи на партията“, беше категоричен Георги Гьоков. Той подчерта, че трудовите хора имат основание да празнуват винаги на 1 май, защото денят е сериозен символ на вековните борби на трудовите хора за социални и човешки права.

Коментари към новината

Още новини от Политика