Новини от област Стара Загора и България

Възстановяват събора край Златна ливада за храмовия празник на най-стария манастир в Европа

12129 29/04/2022 10:18 Духовност
Възстановяват събора край Златна ливада за храмовия празник на най-стария манастир в Европа
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

На събора се очаква да дойдат над 6 000 души

Стотици вярващи ще посрещне на храмовия си празник на 2 май най-старият манастир в Европа – „Свети Атанасий“, който се намира на километър от чирпанското село Златна ливада. Светата Златоустова литургия ще започне точно в 9 часа в църквата, посветена на цар Борис – Михаил Покръстител и свети Атанасий.

Хората идват в манастира и заради считаната за лечебна (помагала за очни и нервни заболявания) вода на аязмото до църквата на свети Атанасий, както и да се преминат през скалата за здраве.
Традиционният събор, датиращ от незапомнени времена, бе отменен в продължение на две години заради ковид пандемията. Тази година той е бъде възстановен, каза за Divident.eu кметската наместничка на чирпанското село Златна ливада Ирина Панева. Отпадането на мерките със сигурност ще доведе до свърхнаплив, очакваме около 5-6 000 души, коментира тя.

Съборът започва в 10,30 часа с участието на сестри Диневи и оркестър Стара Загора. В музикалната програма ще се включат самодейни състави от региона.
„Ще оформим около 10 заведения, павилиони. Ще има храна за всеки вкус. На сцената преди обяд ще се качат фолклорни състави от региона. След 10,30 -11 часа започва изпълнението на сестри Диневи. Следобед ще свири оркестър Стара Загора. Целият празник минава под надслов „Гласове и ритми от Тракия“, казва Ирина Панева.

Своят празник на 2 май, така нареченият летен Атанасов ден, отбелязва и село Златна ливада. Днес в селото живеят едва 40 души. Преди години обаче то е било от най-големите в Чирпанския край и е събирало в училището си деца от 3 съседни села - Ценово, Целина и Великан, казва Ирина Панева. Днес училище няма, няма и деца. Хората са се изселили в Чирпан, Стара Загора, Димитровград, Пловдив, разказва кметската наместничка. Село Златна ливада е било и първото в Чирпанския край, в което е светнала крушка през далечната 1954 година.

На 2 май в село Златна ливада ще се върнат роднини и наследници, тъй като денят се е превърнал  в своеобразен родов празник на селото.
Предстои Община Чирпан да асфалтира пътя от града до Златна ливада. От селото планират скоро да отвори и магазин, за да не ходят за продукти до града и близките села.

Коментари към новината

Още новини от Духовност