Новини от област Стара Загора и България

Нинова и работодателските организации със спешни мерки заради газовата криза

2264 28/04/2022 14:29 Политика Власт
Нинова и работодателските организации със спешни мерки заради газовата криза
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Предлага се възстановяване на преговорите с "Газпром" и замразяване цената на газа, като разликата се поеме от държавата

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова даде брифинг след среща с работодателските организации. В началото тя каза, че всички са притеснени заради спирането на доставките на газ, а в засегнатите сектори оперират над 25 000 предприятия.
„От това, което се случва със спирането на доставките на газ, сме притеснени. Предлагаме да спасим българската национална икономика и индустрия, да запазим работните места на хората, да им осигурим прилични доходи и да предприемем мерки, които да не помпат инфлацията, а да я намаляват”, подчерта Нинова
"Работодателските организации настояват да бъдат възстановени преговорите с „Газпром” и да се подновят доставките на газ. Това, което предлагаме като решения е правителството да направи всичко възможно да възстанови разговорите с "Газпром" и да възстанови доставките на газ. Предлагаме до тогава да се сложи таван на цените, такива каквито са сега. Разликата, оскъпяването, което ще дойде заради алтернативни доставки, да се поеме от държавата", заяви Нинова.

По думите ѝ други спешни мерки, които трябва да се вземат е да се приеме Законът за свръх печалбите на дружествата и да се продължат помощите заради цената на тока.

„От това, което се случва със спирането на доставките на газ, сме притеснени. Предлагаме да спасим българската национална икономика и индустрия, да запазим работните места на хората, да им осигурим прилични доходи и да предприемем мерки, които да не помпат инфлацията, а да я намаляват”, подчерта Нинова.

По думите на вицепремиера в петък от ГЕРБ искат извънредно заседание на НС, за да се изслушат министрите на енергетиката и финансите и премиерът, и да се вземе решение за изпращане на оръжие за Украйна. "БСП ще внесе предложение за решение на това заседание парламентът да приеме решение, че замразява цените на газа каквито са сега, а разликата да се поеме от държавата.

Коментари към новината

Още новини от Политика