Новини от област Стара Загора и България

Радослав Рибарски: Подсигурени сме с газ и след спирането на доставките от Русия

Радослав Рибарски: Подсигурени сме с газ и след спирането на доставките от Русия
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Природен газ в България ще има и след спиране на доставките на Русия. Това каза в сутрешния блок на bTV председателят на Комисията по енергетика в парламента и народен представител от Старозагорски регион Радослав Рибарски.

В Комисията по енергетика е обсъдена възможността за алтернативни доставки съседни държави, както и на втечнен газ през терминалите на Гърция, през Турция, както и виртуална търговия с газ.

Рибарски посочи, че българската страна е изрядна по търговския договор с Русия и всичко е платено до момента. Една от посочените причини  за спиране на доставките на газ е тази, че България плаща в долари, а не в рубли.

Този начин на плащане обаче е залегнал в търговския договор,  обясни председателят на Комисията по енергетика.

Рибарски допълни, че не е имало предупреждения към България за спиране на доставките.

 „Газовото хранилище в Чирен е пълно на 20%. Не очакваме проблеми през следващите месеци. В зимните месеци дневното потребление на газ в страната е 10 - 11 млн. куб.м. на ден. Сега дневните количества намаляват наполовина.“, каза Рибарски.

Той допълни, че страната ни ще търси обезщетението, което и се полага по договора за доставка на газ от Русия.

Според него ситуацията със спиране на доставките още веднъж показва, че доставките на газ от Русия  трябва да бъдат диверсифицирани за в бъдеще.

Такава алтернатива е пускането на интерконектора Комотини – Стара Загора. Тръбата е положена, участъкът е заравнен. Проектът е пред завършване, посочи Рибарски.

„Цената на газа в България ще зависи от борсовата търговия и пазарната конюнктура“. Ситуацията най-вероятно ще наложи компенсациите за електрическа енергия и газ към бизнеса да бъдат продължени, смята той.

Тази сутрин стана ясно, че доставките на газ за Полша от Русия са възстановени. Това показват данни от мрежата на газопреносните оператори на Европейския съюз в сряда, цитирани от Ройтерс.

Във вторник от „Газпром” съобщиха в изявление, че Русия спира доставките на газ за Полша. В съобщението пишеше, че газът ще спре в сряда сутринта, но полски медии посочиха, че то вече е преустановено.

Полша нарече спирането „нарушение на договора" и че ще търси правата си.

Малко по-късно министърът на енергетиката Александър Николов съобщи на пресконференция, че все още няма физическо намаляване или спиране на газа от Русия. Всички доставки на газ са гарантирани минимум за месец напред. Той допълни, че природният газ в момента се използва като политическо и икономическо оръжие във войната.

Коментари към новината

Още новини от Икономика