Новини от област Стара Загора и България

Живодар Терзиев: Очаквам задържане на цените на горивата

2178 26/04/2022 15:05 Икономика Бизнес
Живодар Терзиев: Очаквам задържане на цените на горивата
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Поскъпването на горивата през последните няколко месеца е с около 20%


„Не очаквам шоково поскъпване на горивата. Според мен, цените ще се задържат през следващите 2-3 седмици“. Това коментира за divident.eu председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев. Според него няма тенденция цените да вървят нагоре, по-скоро те бележат леки колебания. Има голяма вероятност тези цени да се задържат и през целия месец май.

В момента пазарът е в период на изчакване. Затова стои умерено висок, но стабилен, няма връщане назад или нови покачвания, допълва Терзиев.
Към настоящия момент търсенето е по-слабо. В същото време притесненията от ситуацията с войната в Украйна не дават възможност за поевтиняване на горивата.

България е с едни от най-ниските цени на горивата на свободния пазар в ЕС, както на едро, така и на дребно на колонка, като премахнем влиянието на данъците. Изключение правят няколко държави, сред които Словения и Унгария, в които има регулиране от страна на държавата на пределните цени на горивата, което изкривява донякъде пазара, казват от браншовата асоциация.

През последните месеци има поскъпване на горивата у нас средно с около 20%. Но това се дължи на поскъпването на суровия петрол, нормално е стойностите да тръгнат нагоре и България не прави изключение от целия останал свят. Поскъпването при автомобилният бензин е с около 50 ст., а при дизеловото гориво – 60 ст.

Ако през последните 10 години бензинът винаги е бил по-скъп от дизеловото гориво, то през последните 40 дни, автомобилният бензин е с 15-20 стотинки по-евтин от дизела при условие, че акциза на автомобилния бензин е по-висок. „Това говори, че има недостиг и голямо търсене на дизелово гориво на световните пазари, защото с него орем, сеем, движим железниците, товарните превози“, коментира Живодар Терзиев.
Според него е възможно в началото на летния сезон ако кризата в Източна Европа и Русия приключи, цените на горивата да тръгнат надолу.

Коментари към новината

Още новини от Икономика