Новини от област Стара Загора и България

Кинофестивалът „Златната липа“ 2022 ще завладее Стара Загора за девети път

2487 25/04/2022 14:00 Култура Сцени
Кинофестивалът  Златната липа  2022 ще завладее Стара Загора за девети път
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Деветото издание на международния кинофестивал за ново европейско кино „Златната липа“ 2022 вече е с готова селекция на програмата си. Фестивалните дни тази година ще бъдат от 28 май до 1 юни, през които жителите и гостите на Стара Загора ще имат възможността да гледат най-добрите киноленти от Европа, създадени през последните една-две години.

Магдалена Ралчева„Досега сме подбрали 42 заглавия, a до 10 дни ще бъде публикувана в сайта пълната програма на фестивала“, каза неговият създател и изпълнителен директор, кинорежисьорът Магдалена Ралчева.

Ако не беше локдауна заради Covid-19 през 2020 година, това щеше да бъде 10-то юбилейно издание на „Златната липа“. „Провеждането на тазгодишния фестивал е изключително постижение, защото времената са много трудни и организирането на подобни събития става все по-голямо изпитание. Благодарение на подкрепата на Община Стара Загора, традицията няма да бъде прекъсната“, посочи Ралчева.

За първи път тази година филмите от програмата на „Златната липа“ ще се прожектират на три екрана. Основните два отново ще бъдат в голямата зала на Държавна опера Стара Загора и на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“. Третият екран ще бъде в обновената зала на Културен център „Загора“ в бившия Синдикален дом на културата.

„Нашето желание, като организатори на фестивала, е филмите да бъдат видени от колкото се може повече почитатели на седмото изкуство. Отварянето на трети салон ще ни позволи да покажем лентите повече от един път“, посочи Магдалена Ралчева.

Регламентът на „Златната липа“ остава непроменен. Селекцията на филмите е разделена на конкурсна и извънконкурсна програма. В конкурсната програма влизат 9 филма, които ще бъдат оценявани от петчленно международно жури. Членовете му ще присъдят наградите „Златна липа“ за най-добър филм, за най-добър режисьор, най-добра мъжка роля и най-добра женска роля. Специално отличие ще присъди и Съюза на българските филмови дейци.

Един от очакваните моменти и тази година ще бъде връчването на наградата за цялостен принос в киното, която досега са получавали Мария Статулова (2013), Джанкарло Джанини (2014), Васил Махайлов (2015), Татяна Лолова (2016), Гинка Станчева (2017), Васил Банов (2018), Ян Енглерт (2019), Владимир Пенев (2020).

В петте фестивални дни Стара Загора отново ще се превърне в притегателен център за звездите на българското кино. Едни от най-известните лица от киното, телевизията и театралните сцени ще бъдат част от церемониите по откриването и закриването и останалите съпътстващи събития на „Златната липа“ 2022. Много от авторите и участниците във включените филми в конкурсната и извънконкурсната програми ще представят лично своите творби.

За първи път в селекцията на „Златната липа“ попадат филми от Албания. „Това са две прекрасни ленти – игрален и документален филм, които ще позволят на българската аудитория да се запознаят с киноизкуството на Албания“, каза Магдалена Ралчева. Игралната лента беше официалната номинация на Албания за наградата „Оскар“ за чуждоезичен филм.

Специално място и в това издание на „Златната липа“ е отредено на българското кино. Тази година почитателите на фестивала ще имат възможността да гледат 10 нови български заглавия. Повечето от тях са документални филми с изключително силни послания.

Детската програма ще бъде насочена предимно към ученическата и младежка аудитория, които ще имат възможността да гледат няколко много интересни ленти, между които и нов български филм мюзикъл, заснет с участието на студенти от Софийския университет. Децата ще се насладят на много забавен пълнометражен анимационен филм от Дания.

„Всяка година филмите на „Златната липа“ очертават своеобразен акцент в търсенията и настроенията на кинематографистите от Европа. След двегодишната ковид криза, противно на очакванията, няма нито един филм, посветен на мрачното време и психологическия отпечатък, който остави след себе си Covid-19. Напротив – филмите, създадени през последните 1-2 години са жизнерадостни, търсят смеха и светлата страна на живота, излъчват позитивизъм“, подчерта Магдалена Ралчева.

Така обратното броене до постилането на червения килим в Стара Загора вече започва.

Очаквайте повече подробности за филмите от конкурсната и извънконкурсните програми, за българската селекция, за членовете на международното жури, за специалния гост на фестивала и още много интересна и полезна информация за фестивалните дни.

Коментари към новината

Още новини от Култура