Новини от област Стара Загора и България

Дядо Киприан: Възкресението Христово ни зове да утешим болката на човека до нас

2095 24/04/2022 01:00 Духовност Вяра
Дядо Киприан: Възкресението Христово ни зове да утешим болката на човека до нас
Divident.€U Divident.€U

Старозагорският владика призова да не водим така наречените „справедливи войни“, защото ще бъдем без Христос

Точно в полунощ, в двора на катедралния храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан прогласи Христовото Възкресение.

От трибуната той отправи и Пасхалното си послание към стотиците миряни, които бяха дошли, за да вземат частица от Благодатния огън.

„Редно е днес да влезем със сърцата си в радостта, за да осъзнаем и почувстваме колко скъпо сме изкупени и какъв неизплатим дълг имаме към Възкръсналия.

С тази истина трябва да почистим и отприщим извора на доброто в душите си, да съхраним спасителните чувства, за „да отхвърлим делата на мрака и да наденем оръжието на светлината“ /Рим 13:12/.

Да се покаем за недоброто, което сме извършили и с молитва да бъдем Христови.

Нека видим човека до нас и болката му, да не противопоставяме себичността си срещу себичност, омразата срещу омраза. Да не водим така наречени „справедливи войни“, защото ще бъдем без Христос. Той е любов /ср.1Йоан 4:8/ и след като Възкръсва, първият му поздрав е „Мир вам“ /Йоан 20:19/.

Отечески честитим празника на светлото Христово Възкресение, на всички чеда на Старозагорската епархийска църква. Христовата светлина, от която струи мир, благост, светлина и обич, да озарява пътя и бъднините на народа ни. Благодатта на Възкръсналия Господ и наш Спасител да носи радост и топлина в сърцата на всички хора по земята!

АМИН!“, каза в словото си владиката. В църквата архиереят възглави празничната служба. Днес (24 април), в 11.00 часа, отново там, ще бъде отслужено Пасхално вечерно богослужение, по време на което по традиция Светото Евангелие се чете на различни езици. В службата ще участват всички свещенослужители от град Стара Загора. От 15.00 до 17.00 часа, след двегодишно прекъсване, Дверите на Митрополитския дом ще бъдат широко отворени за всички епархиоти.

Коментари към новината

Още новини от Духовност