Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Проф. Минко Балкански: Най-ценното притежание на един човек е знанието

Проф. Минко Балкански: Най-ценното притежание на един човек е знанието
Divident.€U Divident.€U

На Велики четвъртък от Страстната седмица, най-младото старозагорско училище – Професионалната гимназия по компютърни науки и математически анализи, посрещна с голямо вълнение своя патрон, проф. Минко Балкански. Известният учен, извървял дълъг и успешен път от Оряховица до Париж, е един от най-големите приятели на компютърната гимназия. Проф. Балкански с огромно желание помага да се осъществи идеята Стара Загора да има свое специализирано училище, в което деца със заложби и интерес към новите технологии да станат добри професионалисти в компютърните науки.

Дългоочакваният гост за четвърти път се срещна с възпитаниците на гимназията, но за първи път в новия ѝ дом – обновената, чиста, просторна, модерна и уютна сграда на училището. Учениците и учителите го посрещнаха в духа на старите български традиции – с хляб и сол, със здравец. Децата приветстваха госта с аплодисменти и свежи пролетни цветя, набрани специално от тях. Проф. Балкански премина през шпалира от усмихнати млади хора, които му поднасяха лалета и люляк от българските градини – сърдечен жест, който го трогна дълбоко. Учениците му поднесоха символичен дар – специален поздравителен адрес със стихотворението на Ивайло Балабанов „Принос към европейската история“, подариха му и кошничка с пъстри великденски яйца – както повелява традицията на този ден. Ансамбълът за народни песни и танци „Зорница“ при Народно читалище „Св. Климент Охридски 1858“ поздрави госта с изпълнение на лазарски песни, танци и наричания.

Проф. Балкански с огромно удоволствие и вълнение разгледа новите, модерно обзаведени класни стаи и компютърни кабинети. Срещна се и с първите четири паралелки в училището, а младите хора с любопитство и респект към личността на професора задаваха своите въпроси – за пътя му в голямата наука, за връзката му с България, за смисъла на благотворителността… „Най-ценното притежание на един човек е знанието, затова не пестете време и сили за вашето образование – то ще ви се отплати стократно!“ – с тези думи се обърна проф. Балкански към възпитаниците на ПГКНМА, която с чест носи неговото име.

Гостът нямаше как да скрие удоволствието и радостта си от видяното, а и от срещата си с интелигентните и сърдечни младежи, които с интерес питаха и слушаха за живота на един необикновен българин, издигал десетилетия наред авторитета на България в научната област.
На 26 април от 18.00 часа в РБ „Захарий Княжески“ предстои премиерата на документалния филм за пътя на проф. Минко Балкански в света на физиката. Възпитаниците на ПГКНМА, носеща неговото име, пак ще бъдат там, защото примерът на техния патрон винаги е вдъхновяващ и заразителен.

Коментари към новината

Още новини от Образование