Новини от област Стара Загора и България

Нов колективен трудов договор защитава от инфлацията миньорите в "Мини Марица-изток"

13662 21/04/2022 09:32 Икономика Енергетика
Нов колективен трудов договор защитава от инфлацията миньорите в Мини Марица-изток
Стоян СТРАТИЕВ Стоян СТРАТИЕВ

Синдикатите в мините поискаха от министъра на енергетиката обяснение какво точно означават 40% намаляване на емисиите до 2025 година

Синдикатите в "Мини Марица-изток" поискаха от министъра на енергетиката Александър Николов да обясни на Браншови съвет в детайли какво точно означават заложените 40% намаляване на въглеродните емисии до 2025 година в утвърдения от ЕК български План за възстановяване и устойчивост.

„Тази подробност от Плана остава най-голямото ни притеснение засега“, каза за Divident.EU председателят на ФСО „Подкрепа“ Бисер Бинев, след подписването на новия Колективен трудов договор между двете синдикални организации в дружеството и неговото ръководство в лицето на изпълнителния директор инж. Илза Чинкова.

Министър Николов отговори, че планираното с 40% намаляване на емисиите на СО2 в енергийния микс ще се случи без стрес в системата, няма да засегне комплекса „Марица изток“ и неговата устойчивост. Това беше единственият възможен начин за подписване на Плана за възстановяване и устойчивост, който успя да договори правителството, посочи той.

Какво точно каза министър Александър Николов, вижте във видеото под текста.

Относно цената на електроенергията, един от инвестиционните проекти, които ще се реализират, е свързан с изграждане на зелени мощности, които ще се случат преди следващия отоплителен сезон и ще облекчат значително разходите на електроенергия за „Мини Марица-изток“ ЕАД.“ Ще се спестят разходи за резервни части“.

По думите му, обсъждан е и бартер за електроенергия с ТЕЦ „Марица-изток 2“, който да покрива част от разходите на мините за ток. Министърът подкрепи усилията на ръководството на Дружеството в търсене на външни пазари за добитите въглища и похвали постигнатото увеличение с близо 10 лв. на цената на въглищата, която не беше променяна от 2014 г.

Той отговори положително и на поставените от синдикалните председатели въпроси за това как да бъде облекчена работата на дружеството, например чрез бартерни сделки, да бъде подсигурена инвестиционната програма и как да бъдат облекчени режимите на закупуване на ресурси по ЗОП, които са жизненоважни за работата на дружеството, но тежките процедури ги спъват.

„Искрено вярвам, че технологиите занапред ще позволят този тип гориво – въглищата, да бъде използван по много активен начин, който да не е в контрапункт на предприетите мерки, а напротив. Технологиите се развиват и ще видим коя ще изпревари“.

Според двамата синдикални лидери в мините – Бисер Бинев на „Подкрепа“ и Георги Господинов на КНСБ, това е най-добрият като условия КТД, подписван някога в историята на мините. Подписването му става под за посещение от страна на министъра на енергетиката Алекандър Николов.

„След два месеца ожесточени дискусии имаме доста добър вариант на КТД, а заслугата ни е обща. С настоящия договор целим да установим такива взаимоотношения, които да осигурят най-благоприятни социално-икономически условия, гарантиращи стабилност и просперитет на Дружеството, ефективност и качество на полагания труд. Постигнахме социални придобивки с по-добри размери, както и индексация на Фонд Работна заплата с процента на инфлация за предходната година.“, заяви инж. Чинкова.

Подписаният нов Колективен трудов договор в дружеството ще бъде в сила през следващите 2 години – до април 2024 година. Той дава гаранции, че през този период всички, работещи в системата на мините, могат да бъдат спокойни за работните си места, каза лидерът на КНСБ Бисер Бинев. „Новият КТД регламентира всяка календарна година да бъдат индексирани както ваучерите, така и работните заплати с процента инфлация за предходната година. За миналата година официално инфлацията е около 8%. „Много от членовете в КТД бяха допълнени или променени в полза на работещите“, посочи още Бинев.

Инж. Илза Чинкова акцентира на въведените за първи път в Дружеството две нови придобивки за работниците и служителите. Въвежда се помощ при раждане или осиновяване на дете, в размер на 710 лв. Разширява се и кръгът на правоимащите да ползват допълнителен отпуск за две, три и повече деца до 18-годишна възраст. Освен на майките, това право вече се предоставя и на бащите, които сами отглеждат децата си – те ще ползват съответно 2 или 4 дни платен отпуск за всяка календарна година.

Работодател и синдикати се споразумяха за увеличение на стойността на режийните при ползване на платен годишен отпуск, които стават 920 лв. и на ваучерите за храна, които стават 1,52 лв. на отработен час.

„Преди време бях казал, че ТЕЦ-2 може да работи много добре на пазарен принцип, същото ще кажа и за „Мини Марица-изток“. Това е така, защото дружеството разполага с два много важни актива – на първо място това са хората, които работят тук и които заслужават параметрите на току-що подписания КТД заради добрите си финансови резултати. Вторият важен актив е земята, независимо дали в нея има въглища или вече не. С целия този потенциал скоро ще видите някои нови инициативи, нови инвестиции, отваряне на външни пазари, а защо не и износ на въглища“, каза пред присътващите на събитието министър Николов.

Инж. Чинкова пожела на всички светли Великденски празници и подари на министър Николов кристал с образа на закрилника на миньорите - Св. Иван Рилски.

Вижте видеото:

Коментари към новината

Още новини от Икономика