Новини от област Стара Загора и България

Мария Донева разкри магията на превода на детски стихове от английски език

Мария Донева разкри магията на превода на детски стихове от английски език
Екатерина СТРАТИЕВА Екатерина СТРАТИЕВА

Какво може да те накара да отидеш на училище с радост даже в първия ден след пролетната ваканция? А да не хукнеш навън и след последния звънец - дори ако с часове си решавал задачи, защото учиш в Математическата гимназия.

Ами....само дългоочаквана среща с Мария Донева. А когато Мария чете поезия на деца (независимо колко големи са те), настава истински празник. Така беше и този път.

Поводът - поредният Маратон на четенето в нашия град. Любезните очаровани домакини - прекрасните осмокласници и деветокласници, и единайсетокласници на ППМГ " Гео Милев" - гр. Стара Загора. Няма как обаче да разбереш за какво става въпрос, ако и ти не си бил там.

Преводът, стиховете, театърът - всичко онова, което докосне Мария, се превръща в магия. И ако не я чакаха за среща и други нетърпеливи по-малки деца, ние там щяхме и да си останем и да я слушаме омагьосани - без да помръднем от местата си - със сигурност и досега.

Мария Донева е един от успешните български преводачи на детски книги от английски. Нейно дело са преводите на книгите „Най-елегантният гигант в града“ и "Суперчервей" на Джулия Доналдсън, Имало едно мече" от Джейн Риърдън, "Мог забраваната, „Коледата на Мог“ и „Тигърът, който дойде на чай“ от Джудит Кер и много други.

Коментари към новината

Още новини от Образование