Новини от област Стара Загора и България

С конкурс

Максим Генчев търси изпълнител за главна роля в новия си филм „Караджата“

4073 14/04/2022 09:00 Култура Сцени
Максим Генчев търси изпълнител за главна роля в новия си филм  Караджата
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Режисьорът на „Дякон Левски“ и „Ботев“ държи кандидатите за Караджата да имат умения по борба

Режисьорът и сценарист на историческите български филми „Дякон Левски“ и „Ботев“, Максим Генчев, започва нов проект, посветен на големите личности от българската история.

Новият филм на Генчев носи работно заглавие „Караджата“ и ще бъде посветен на живота и подвизите в борбата за национално освобождение на България на Стефан Тодоров Димов – известен като Стефан Караджа.

Режисьорът на бъдещия исторически епос обяви в профила си във фейсбук, че ще проведе конкурс за изпълнител на главната роля. Условията са кандидатите да бъдат под 30-годишни мъже, по възможност актьори, с визуална прилика и умения по борба.

Като първи кръг на конкурса Максим Генчев очаква кандидатите да му изпратят кратко видео на лични съобщения във фейсбук с текст по избор. Тези, които бъдат одобрени, ще преминат втори кръг със събеседване на живо.

С предишните си два филма Максим Генчев се утвърди като откривател на нови лица за българското кино – в „Дякон Левски“ той заложи на не толкова известния до този момент Веселин Плачков, актьор от плевенския Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, а във филма „Ботев“ повери главната роля на 26-годишният актьор от театрална работилница „Сфумато“ Деян Жеков, който също се справи блестящо с ролята на пламенния български поет и революционер.

„Докато не се появи точния човек, няма да снимам“, категоричен е Максим Генчев. Той ще търси изпълнител и за ролята на близкия сподвижник и съратник на Стефан Караджа – Хаджи Димитър. „Без Хаджи Димитър няма Караджата!“, категоричен е Максим Генчев.

На въпрос няма ли да направи филм за живота и делото на Георги Сава Раковски, режисьорът отговаря така: „Животът му е сложен, свързан с пътувания, дипломация и организации, легии... тоест, в един игрален филм този мащаб няма как да се побере. Трябват 70 тв серии за Раковски и над 5 милиона лв бюджет!“.

Каква е историята на Стефан Караджа?

Стефан Караджа е роден на 11 май 1840 г. в село Ичме, днес Стефан Караджово, Ямболско. По материални причини семейството му се пренася през 1844 г. в близкото с. Дюкмен, дн. Леярово, Ямболско, през 1846 г. се прехвърлят в Лудогорието, а през април 1847 г. се настаняват за постоянно в Северна Добруджа, при роднини, преселили се след Руско-турската война от 1828 – 1829 г.

За известно време Караджата се обучава в обущарския занаят при зет си Никола Станчев. Учи в Тулча, но поради липса на средства напуска училище. Побеждава по време на сватба прочутия турски борец Гаази Плиса. Укрива се известно време, преследван от турците, след което заминава в Румъния през 1862 г. Оттогава започва и неговата революционна дейност.

Стефан Караджа е сред първите доброволци в организираната от Раковски Първа българска легия в Белград. Проявява се в сраженията с турците в Белград. След разпускане на легията Стефан Караджа се завръща в Румъния, където се отдава изцяло на народната борба. Няколко пъти преминава Дунав с революционни задачи. През 1866 г. за пръв път се присъединява към малка чета, водена от Хаджи Димитър и Желю войвода, с която се прехвърля на десния бряг на Дунав.

През 1867 г. постъпва във Втората българска легия. През 1868 г. след разпускането на легията, се връща в Румъния, където отново се събира с Хаджи Димитър. На 6 юли двамата начело на чета от 127 души минават Дунав при село Вардим. В боя в местността Канлъдере край Вишовград Стефан Караджа е ранен тежко и е пленен от изпратените от Мидхад паша войски.

На 12 юли е отведен в Търново, а по-късно в Русе. Полумъртъв е изправен пред съставения от Мидхад паша извънреден съд, наречен престъпен съвет, и осъден на смърт чрез обесване. На 30 юли 1868 г. умира от раните си в Русенския затвор. Погребан е от баба Тонка.

Коментари към новината

Още новини от Култура