Новини от област Стара Загора и България

Регион Стара Загора

Тихомир Тенев: Работещите в "Марица Изток" могат да бъдат спокойни за работните си места

3898 11/04/2022 15:30 Политика Власт
Тихомир Тенев
Тихомир Тенев: Работещите в Марица Изток могат да бъдат спокойни за работните си места
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Разногласията в управляващата коалиция по темата БНБ не са начало на сериозен конфликт, смята депутатът

Тихомир Тенев e координатор на ПП „Има такъв народ“ в Стара Загора и народен представител от Старозагорски избирателен район. Той е и заместник-председател на комисията по енергетика в парламента.
Разговаряме с него за одобрения План за възстановяване на България, бъдещето на комплекса „Марица Изток“ и конфликта с коалиционния партньор „Продължаваме Промяната“по отношение на избора на гуверньор на БНБ.

- Господин Тенев, как виждате бъдещето на комплекса „Марица Изток“ през одобрения вече План за възстановяване на България?
- Бъдещето на комплекса „Марица Изток“ е оптимистично, тъй като никъде в плана няма конкретни текстове, свързани със затваряне на мощности. Имаме единствено изискване за намаляване с 40% на емисиите от производството на електроенергия от въглища. Бих казал, че в създалата се геополитическа ситуация в световен мащаб се вижда ясно колко е добре, когато енергийният сектор на една страна е независим. Въглищните централи у нас показаха и в тази трудна обстановка, че са основен стълб в енергетиката.

- Имаме поставен срок до 2038г. Бихте ли казали какво точно трябва да се случи дотогава и как ще стане това във времето?
-До 2038 г. поетапно трябва да се осъществи прехода във връзка с производството на електроенергия от въглища. Ще бъде създадена комисия, която ще проследи всички възможности, ще направи анализи, ще следи текущите ситуации, ангажименти. Всичко това ще мине през МС и ще се гласува от НС. Това е един доста дълъг етап, в който трябва да се извървят много стъпки. Над 5 млрд.лева се предвиждат за България по Плана за възстановяване в прехода към зелена енергия, което включва финансиране на малки домакинства, изграждане на над 1,4 гигавата мощности от ВЕИ, съхранение на ел. енергията.

-Това означава ли, че до 2038 г. работниците и служителите в комплекса „Марица Изток“ могат да бъдат спокойни за своите работни места?
- Да, могат да бъдат спокойни. Независимо, че в Плана за възстановяване не са предвидени мерки за подпомагане на работници и служители, във Фонда за справедлив преход, ние, като политическа организация предвиждаме създаване на Държавно предприятие „Конверсия на въглищните региони“. То ще създаде условия на нови работни места, индустриални зони в Маришкия басейн и за привличане на инвеститори. Ние от „Има такъв народ“ ще настояваме с Фонда за справедлив преход да се създаде това предприятие, за да се облекчат процесите в прехода.

- Какво знаем до момента за комплекса от батерии, който трябва да се изгради на територията на „Марица Изток“?
- Идеята е батериите да бъдат поставени на такива места, на които ще бъдат изградените ВЕИ-та с цел съхранение на електроенергията, произведена от ВЕИ. Те ще бъдат разположени на територията на цялата страна. На този етап ще бъдат закупени батерии с тенденция те да могат да се произвеждат тук, в страната и конкретно в региона. На по-късен етап е възможно и финансиране на производство на тези батерии. Това, разбира се ще стане чрез представен и одобрен план от страна на съответния инвеститор.

- Какви други инвестиции да очакваме на територията на „Марица Изток“?
- Много от иновативните технологии, разработени от висши учебни заведения и други звена биха могли да получат финансиране по Фонда за справедлив преход. Преди това трябва те трябва да минат през специална комисия за одобрение на съответната технология.

-Каква е Вашата лична оценка за Плана за възстановяване на България? Не закъсняхме ли прекалено много с получаване на одобрение?
- Важно е да свършим добре работата си по плана. Закъснението е плод на случващото се в държавата, както и на препоръките от ЕК. В Плана, изпратен през октомври имаше много забележки, неточности, които трябваше да се отстранят.

- Възможно ли е разногласията между „Има такъв народ“ и „Продължаваме Промяната“ по темата БНБ да поставят начало на сериозен конфликт в коалицията?
- За разрив в коалиционните отношения не може да става въпрос. Познавам господин Любомир Каримански повече от две година и половина. Той е изключителен професионалист. Наблюдавайки неговата работа съм убеден, че той наистина е достоен за тази длъжност.

- Явно ще трябва обаче да се направи компромис. Какъв е правилният начин, според Вас, за да се намери решение по въпроса с назначаване на гуверньор на БНБ?
- Надявам се, че нещата ще се развият благоприятно. В пленарна зала ще се вземе решение. Предстои заседание на ПГ на „Има такъв народ“, но ние твърдо стоим зад кандидатурата на господин Каримански и най-вероятно тя няма да бъде оттеглена.

- Коя ще бъде най-важната Ви задача като народен представител през следващите седмици?
-В момента разработваме и сме входирали Закона за ВЕИ с цел подпомагане на бизнеса. Искаме изграждането на ВЕИ мощностите в страната да минат от разрешителен в уведомителен режим. Този Закон ще облекчи бизнеса, премахвайки административните пречки. По тази причина за мен той е кауза на този етап.

Коментари към новината

Още новини от Политика