Новини от област Стара Загора и България

Оръжейният завод "Арсенал" обезпечен с договори, увеличава заплатите

4454 11/04/2022 09:34 Икономика Бизнес
Оръжейният завод Арсенал обезпечен с договори, увеличава заплатите
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

До 30 април синдикати и работодатели решават за ваучерите

Най-големият работодател в регион Стара Загора - оръжейният завод "Арсенал" в Казанлък ще увеличи заплатите на служителите си и ще им даде по 200 лева ваучери за храна за Великден. Повишаването на възнагражденията е в резултат на успешни преговори между ръководството на дружеството и фирмените синдикални организации на КНСБ и на КТ "Подкрепа".

„Арсенал“ е обезпечен с договори през следващите месеци. Дружеството е финансово стабилно, се посочва във фирмения сайт на компанията.
Увеличението на заплатите е свързано с нарастването на минималната работна заплата, която от 1 април 2022 г. се увеличава от 650 на 710 лева.

Решението е от 1 април да бъдат променени договорените заплати за всички работещи в „Арсенал“ и да се увеличи размерът на ваучерите за храна за предстоящите Великденски празници.
В резултат на договореностите на синдикатите с ръководството на дружеството от 1 април всички заплати се увеличават с 60 лева. За месец април към текущия ваучер за храна от 80 лева, ще бъде прибавен допълнителен ваучер от 120 лева.
Ръководството и синдикатите се споразумяха от 1 май месечният ваучер за храна на работниците и служителите да бъде променен, като сумата ще бъде договорена до 30 април.

Напомняме, че в началото на 2022 г компанията пусна в принудителен отпуск работниците. Тогава като причини за затварянето на завода бяха посочени поскъпването на енергията и суровините (вкл. и металите), както и нарастващите случаи на силнозаразния вариант "Омикрон" на коронавируса.

Няколко дни след разпускането работници на предприятието излязоха на протест пред Община Стара Загора, настоявайки да им бъде възстановен служебния транспорт до работното място. Притеснението им беше, че ще бъдат принудени сами да си осигуряват придвижването до Казанлък и завода в Мъглиж.

Коментари към новината

Още новини от Икономика