Новини от област Стара Загора и България

5 години Мъглиж чака държавата да изгради филиал по спешна помощ

5 години Мъглиж чака държавата да изгради филиал по спешна помощ
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Място за новия филиал за спешна помощ има, но строителните работи се бавят с години


В продължение на 5 години Община Мъглиж чака държавата да изгради филиал по спешна медицинска помощ в градчето. Такива са били договорките между общинска управа и Министерство на здравеопазването още по времето на управлението на здравното ведомство от министър Петър Москов.

Средствата за изграждане на филиали по спешна медицинска помощ тогава са били осигурени по европейска програма. Целта беше да се тръгне към цялостна реконструкция на всички филиали по спешна помощ в страната, както и да се достави съвременно оборудване с нова медицинска техника и линейки, казва кметът на Мъглиж д-р Душо Гавазов. От тогава до днес в някои градове действително са били изградени филиали по спешна помощ, но не и тук.

Необходимост За Община Мъглиж този проект е от изключителна важност, защото тук няма болница, а съществуващото звено по спешна помощ е остаряло, липсва техника и нормални помещения за  здравна грижа. В Мъглиж работят 8 общопрактикуващи лекари, като голяма част от пациентите им са здравно неосигурени. В момента спешният център работи при изключително трудни условия. Той е с 2 екипа – 6 лекари и 6 медицински сестри, има 2 линейки. Още повече се усложнява обстановката в общината по време на ковид кризата.

Проектът По проекта на Министерство на здравеопазването, стартирал още преди 5 години трябва да бъде изградена нова сграда за спешна помощ. За целта общинските съветници на Мъглиж са определили общински парцел в центъра на града, който в продължение на години стои заграден. Разрешението за строеж вече е изтекло.

Абсурдно е, че още преди години е закупена нова медицинска техника за Спешния център, която обаче стои непокътната в кашони поради липса на условия да бъде използвана. Общинските съветници дори са гласували преди 2 години и половина да се отпуснат средства за закупуване на GPS за линейките.

Ръководството на Община Мъглиж пита Министерство на здравеопазването ще бъде ли изграден филиал по спешна помощ и кога ще стане това. Опрелена е работна група, която ще запознае подробно с проблема новото ръководство на Министерство на здравеопазването.
Кметът д-р Гавазов предвижда със средства по Норвежкия механизъм да изгради медицински център в ромския квартал „Свобода“.
Нуждите ни от качествено здравеопазване са големи и не търпят отлагане, казват от общината.

Коментари към новината

Още новини от Здраве