Новини от област Стара Загора и България

Ивайло Крачолов: Улица в Италия ще носи името на Пейо Яворов

7981 07/04/2022 16:42 Общество България
Ивайло Крачолов: Улица в Италия ще носи името на Пейо Яворов
Divident.€U Divident.€U

Улица в Италия да носи името на българския поет и революционер Пейо К. Яворов – за това се договориха кметът на Чирпан Ивайло Крачолов и кметът на Верчели в регион Пиемонт Андреа Корсаро на среща днес в италианския град. Улицата в момента се реконструира и се намира до популярната сграда „Българският замък“ (принадлежал на българско знатно семейство до 1700 г.), след приключването на ремонтните дейности ще бъде поставен и барелеф на гения на българската поезия.

Крачолов е на тридневна визита в италианския регион по покана на генералния консул на Република България в Милано Таня Димитрова и Община Верчели. В делегацията са и изп. директор на РАО „Тракия“ проф. Иван Върляков и председателят на Общинския съвет и на МИГ-Чирпан Иван Станчев. Преди шест месеца кметът Корсаро се обръща към генералното българско консулство в Милано да посредничи в международна инициатива за сътрудничество с българска община, с която да работят по общи проекти в областта на културата, образованието, спорта, инициативи от икономически характер, полезни и за двете страни, размяна на делегации, установяване и задълбочаване на отношенията между институциите и съвместно кандидатстване по програми за европейски проекти.

Генералното консулство в Милано се свързва с Регионалната асоциация на общините „Тракия“, която изпраща презентации на няколко български общини, отговарящи на италианските изисквания. Верчели избира Чирпан, заради характеристиките, колорита, поминъка, потенциала на региона и стратегията за туризъм. Във Верчели населението е близо 46 хиляди души, градът е известен с отглеждането на ориз. Зърнената култура стои в основата на местната икономика и му е спечелила названието „италианска и европейска столица на ориза“.

По време на визитата българската делегация и Община Верчели уточниха етапите на сътрудничество и дейностите, които ще залегнат в бъдещо споразумение за побратимяване. В Чирпан градски площад ще носи името на италианския град, местните инициативни групи на двете страни ще разработят съвместен проект за трансгранично сътрудничество за реставрация и консервация на културни обекти, сред които „Българският замък“, за да се превърне в средище за българите в Италия, респ. българският участник в проекта ще бъде чирпанският исторически музей и МИГ- Чирпан. Предстои съвместна дейност и между спортните клубове. По-късно българската делегация посети съставната община Борго Верчели и разговаря с кмета Марио Демаджистри.

Заедно обсъдиха съвместни проекти между общините. Кметът Крачолов покани домакините да участват в Международния туристически форум в Чирпан през м. юни. Той подари картини на чирпанския художник Владимир Кондарев, вино от региона и продукти от лавандула. България и градът са свързани от векове. Исторически съчинения твърдят, че на няколко километра североизточно от Верчели се намира град, който през Средновековието е бил наричан „Борго Булгаро”, а през 1804 г. е бил преименуван на „Борго Верчели”.

Визитата на българската делегация завърши с посещение на Милано и срещи с италиански студенти от Миланския университет, от вчера магистри по литература. Разговорът на тема: Творчеството на Пейо Яворов, се проведе край паметника-пейка на Пенчо Славейков, който бе открит по инициатива на ръководителя на българската мисия в Милано Таня Димитрова преди три години.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество