Новини от област Стара Загора и България

Премиерът: Запазваме капацитета на "Марица Изток" в одобрения План за възстановяване и устойчивост

Премиерът: Запазваме капацитета на Марица Изток в одобрения План за възстановяване и устойчивост
Divident.€U Divident.€U

Планът за възстановяване и устойчивост на България е окончателно одобрен от Европейската комисия. Това съобщи на брифинг министър-председателят Кирил Петков, като заяви, че "можем всички да се поздравим, че България вече има един много добър и работещ план“.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна късно снощи в България специално, за да предаде плана. Днес, 7 април, в рамките на визитата си Урсула фон дер Лайен ще потвърди подкрепата на ЕК за българския План за възстановяване и устойчивост.

У нас председателят на ЕК ще проведе срещи с премиера Кирил Петков и членове на Министерския съвет, както и с представителите на политическите партии в управляващата коалиция. Програмата включва също посещение в Софийския университет "Св. Климент Охридски", който е един от бенефициентите по ПВУ. По време на визитата си във висшето училище Урсула фон дер Лайен ще се запознае с проекти на иновативни компании.

Според премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев едно от основните предимства на утвърдения български План за възстановяване и устойчивост е запазването на пълния капацитет на работа на енергийния комплекс "Марица Изток". В частта "Енергетика" планът залага на иновативни решения: изграждане на батерии за съхранение на енергия с голям капацитет, възобновяеми енергийни източници, геотермална енергия, и други.

"Този план гарантира енергийната сигурност на България. Запазваме пълния капацитет на Маришкия басейн. Батерии и ВЕИ-та; геотермали и ВЕИ за жилищата. Над 10 000 такива проекта са включени", посочи Петков.

Той припомни за акцентите в частта от плана "Свързана България" с фокус развитието на жп транспорта чрез пускане в движение на 62 нови влака и нови градски железници. 

По думите му Министерството на иновациите и растежа, Министерството на образованието и науката и Министерството на околната среда и водите също са включени в Плана.

„Увеличаваме и общия размер на средствата към бизнеса. Слагаме специален акцент към иновативните и стартиращите компании”, обяви Кирил Петков.

Премиерът е категоричен, че България „има много добър работещ План“, който Европейската комисия ще предаде финализиран.

Планът за възстановяване и устойчивост на България беше предаден на 15 октомври 2021 г. В рамките на оценката ЕК подчерта необходимостта от промени в области като енергетика, върховенство на закона и транспорт, за да бъде постигнато съответствие с европейските изисквания.

В тази връзка правителството актуализира плана.

Коментари към новината

Още новини от Икономика