Новини от област Стара Загора и България

Криза

Мебелни фирми са пред фалит заради недостига на дървесина

4914 04/04/2022 15:33 Икономика Бизнес
Мебелни фирми са пред фалит заради недостига на дървесина
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Производителите настояват да се увеличи добива на дървесина в България

Около 20% от фирмите, които членуват в Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост /БКДМП/ са пред фалит заради липса на дървесина и заради скока на цената и близо три пъти през последните 6-7 месеца, съобщи за Divident.EU председателят на браншовата организация проф. д-р Васил Живков.

„Съвсем реална е опасността предприятия в България да спрат, да претърпят огромни неустойки, защото имат дългосрочни договори, които не могат да изпълнят“, каза проф.Живков. Затова Камарата предлага да се увеличи добива на дървесина в България. Така ще падне напрежението в бранша и ще се намали дефицита, смятат производителите.

Искания Производителите на мебели настояват приоритетно да се задоволят с дървесина мебелните и дървообработващи фирми в България, като се има предвид, че те имат различни нужди. Например, облата дървесина е приоритет за мебелните фирми, а технологичната – за дървообработващите предприятия.

Според проф. Живков проблемите на бранша в България се коренят в нерентабилната и неефективна дърводобивна дейност, липсата на горски пътища, провеждане на търгове на парче с малки количества, вдигането на цената в търговете спекулативно от някои участници, нелоялна конкуренция. Заповедта на предишния министър на земеделието в служебното правителство – проф. Христо Бозуков за ограничаване на сечите във вековните гори с 30%, също води до по-нисък добив на дървесина в страната. Към тези проблеми се добавя и войната в Украйна, казват от браншовата организация.

От Украйна България е внасяла дъб, а иглолистна дървесина е идвала у нас от Русия. В страната ни от Русия и Украйна е била внасяна около 200 000 кубика дървесина.

Недостигът По горските планове добивът на дървесина у нас трябва да бъде 7,2 млн.кубика дървесина годишно.
През последните 2 години са добити около 6 млн. кубика дървесина, като от тях половината отива за дървообработващата, мебелната и целулозната индустрия.
„Износът на дървесина не е основен проблем. За нашата индустрия недостигът на дървесина и от там високата и цена са в основата на проблема“, коментира проф. Живков.
Според него в част от търговете от начална цената 100-120 лева/ кубик цената на дървесината вече отива до 320-350 лева/ кубик.

Най-големият производител на столове у нас Сред засегнатите от кризата с липсата на дървесина е и старозагорското предприятие „Средна гора“, съобщи неговият изпълнителен директор Александър Палешутски.
Старозагорското предприятие е най-големият производител на столове у нас. То произвежда столове за „IKEA“ и за норвежката фирма „Stokke“. До 2012 г. дружеството е най-големият европейски доставчик за IKEA на столове от иглолистна дървесина. След това в отговор на пазарните тенденции се ореориентира в производство и на букови изделия.
„Трябва да имам поне 1000 кубика дървесина на склад, а имам едва 10 кубика“, казва управителят на „Средна гора“. В компанията 50% от произвежданите столове са от бук, а останалите 50% са от бор. Проблемът е основно с липсата на бор, затова в момента около 60- 70% от произвежданите столове са от бук, а едва 30% от липсващия на пазара бор.

Според Палешутски, проблемите в бранша са започнали още от края на юли миналата година и са се засили по време на войната в Украйна.
Ръководството на „Средна гора“ е поискала в официално писмо до правителството да бъде гарантирана работата на мебелните предприятия с висока принадена стойност чрез дългосрочни договори с доставчиците на дървесина.
От май ръководството на „Средна гора“ ще внася по-скъп бук от Сърбия, за да се справи с недостига на дървесина. С липсата на бор обаче в момента предприятието не може да се справи.Ситуацията в производството е непредсказуема, казват от ръководството. В старозагорското предприятие „Средна гора“ работят 500 души.

Коментари към новината

Още новини от Икономика