Новини от област Стара Загора и България

Националният отбор на Украйна по лека атлетика ще тренира в Стара Загора заради войната

2759 31/03/2022 16:24 Спорт Стара Загора
Националният отбор на Украйна по лека атлетика ще тренира в Стара Загора заради войната
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Националният отбор по лека атлетика на Украйна ще намери подслон за подготвителен лагер в Стара Загора, където ще тренира за участие в предстоящото това лято Европейското първенство в Мюнхен. Украинските лекоатлети бягат от войната в родината си. По-голямата част от тях са пръснати в различни страни в Европа, в Турция и дори в САЩ.

До този момент за настаняване в Стара Загора са заявени 52-ма спортисти. Първите групи от Испания и други европейски страни се очаква да пристигнат още през следващата седмица.

Те ще намерят убежище в Стара Загора по инициатива и с финансовата подкрепа на Европейската лекоатлетическа асоциация, която в момента закупува за своя сметка самолетните им билети. Домакини ще бъдат Спортен клуб по лека атлетика „Берое“ и Община Стара Загора.

В групата се очаква да присъстват световни и олимпийски шампиони, които ще се подготвят на тренировъчните бази на спортния комплекс „Берое“ и закритата лекоатлетическа писта, съобщи Емилия Драгиева, член на УС на СКЛА „Берое“. За целта Община Стара Загора ще предостави терените безвъзмездно.

Лагерът на украинския национален отбор по лека атлетика ще продължи до 15 август, когато започва Европейското първенство в Германия.

Европейската асоциация по лека атлетика е избрала Стара Загора заради добрата спортна база, изградена през годините с усилията на СКЛА „Берое“ и Община Стара Загора, както и огромният опит на старозагорските лекоатлети при организирането на национални и европейски състезания и Балканиади.

„В момента в Украйна е невъзможно да се тренира, затова ние протягаме ръка на украинските спортисти и ще им осигурим всички условия за пълноценна подготовка“, посочи Драгиева.

Спортистите ще бъдат настанени в хотел в Стара Загора. Всички разноски по тяхното пребиваване и изхранване ще бъдат за сметка на Европейската асоциация по лека атлетика.

Коментари към новината

Още новини от Спорт