Новини от област Стара Загора и България

За първи път български университет беше представен в страна от Западна Африка

За първи път български университет беше представен в страна от Западна Африка
Divident.€U Divident.€U

За първи път след демократичните промени български университет се представя специално в най-многолюдната страна в Африка - Нигерия.

В Посолството на България в столицата Абуджа, на 24 март 2022 г. се проведе събитие за представяне на българското висше образование с основен акцент - Тракийския университет в Стара Загора.

В приветственото си слово посланик Янко Йорданов подчерта предимствата на висшето образование в България и специално на това в Стара Загора –международното признание на българските специалисти в редица науки, което гарантира високо качество на преподаване; таксите за обучение, които могат да бъдат определени като достъпни, особено при сравнение с други страни; диплома, която се признава в широк кръг държави

Отунба Рамсуе, ръководител на Нигерийския национален съвет за изкуства и занаяти, определи българската инициатива като „нов поглед към стар приятел“. Посочи, че приветства активната дейност на Тракийския университет – Стара Загора за промоция в Нигерия на българското висше образование. Изрази мнение, че в българските университети могат да се формират бъдещите нигерийски кадри в критично важни за икономиката на страната отрасли като ветеринарна и хуманна медицина, аграрни науки, инженерни специалности и други.  

Специални гости на събитието бяха членове на Асоциацията на нигерийските граждани, учили в България (АНГУБ). Присъстваха също сенатор Сани Муса, председател на сенатската комисия за обществените услуги, Абдулахи Гашуа, началник на кабинета на губернатора на щат Йобе, проф. Отунба Рамсуе, ръководител на Нигерийския национален съвет за изкуства и занаяти, както и представители на Министерството на земеделието и развитието на селските райони и на Федералната агенция за изграждане и поддръжка на пътната инфраструктура. От бизнес средите в Абуджа се представиха компании от аграрния, минния, газовия и енергийния сектор (Business Vista and Training Co Ltd; Momar Energy Trading, Profit and Comfort Energy и др.), козметичната и модната индустрия (Princess La Pearl Fashion), инженерното и строителното дело (Blue Atlantic Inc.), както и представители на неправителствения сектор - епископ А. Бабаде, председател на Дружеството за опазване на природата на Нигерия.

Специален интерес към българското розово масло и изучаването на етерично-маслени култури прояви д-р Пърл Чидинма Огбулу (Принцеса Ерелу Окин). Тя е наследник на традиционното местно кралско семейство в град Кемпта, щата Ошун. Семейството произхожда от древните кланове, управлявали Югозападна Нигерия преди колонизацията и считани и днес за местни авторитети в икономиката и локалната политика. Тя е основен акционер в La Pearie Fashion, компания за козметика и моден дизайн с участие на капитали и от Обединените Арабски Емирства. Ръководи благотворителна организация в Лагос La Pearie, финансираща проекти за образование на бездомни деца в най-многолюдния град в Африка на юг от Сахара.

Присъствието на Тракийския университет на приема в посолството бе отразено от най-големите медии - Новинарската агенция на Нигерия, Националната телевизия на страната и базираната в Лагос TVC NEWS, която има над 300 милиона зрители. 

С население от над 216 милиона, Нигерия е най-многолюдната африканска страна, заемаща 7-мо място в света. Тя е сред 10-те най-големи износители на нефт, с най-големи залежи на природен газ в континента. Освен горивни ресурси, страната има големи находища на калай, желязо, олово, ниобий, цинк, огромни площи плодородни равнини и голям хидроенергиен потенциал.

текст: Стоянка Пастърмова - Цачева

Коментари към новината

Още новини от Образование