Новини от област Стара Загора и България

След 1 април носенето на маски става пожелателно

След 1 април носенето на маски става пожелателно
Divident.€U Divident.€U

След 1 април носенето на маски ще бъде пожелателно заради около седмица законодателна празнота. С изтичането на извънредната обстановка, отпадат и всички действащи противоепидимични мерки, най-сериозната от които е носенето на маски на закрито.
Дотогава все още няма да бъдат окончателно гласувани предлаганите от управляващите промени в Закона за здравето, с които се регламентира въвеждането на противоепидемични мерки на национално и местно ниво след отпадането на извънредната обстановка. Председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев обясни, че поправките ще влязат в сила със задна дата от 1 април, но се очаква те да бъдат гласувани вероятно през първата седмица на април.

Депутатите от комисията по здравеопазване се събраха на извънредно заседание, заради внесените промени в Закона за здравето. Поправките дават право на здравния министър да налага мерки след края на извънредната епидемична обстановка.
Антон Тонев посочи, че промените в Закона за здравето ще влязат в сила в момента, който НС ги гласува на второ четене. Те ще дадат възможности на министъра на здравеопазването и на директорите на РЗИ да се въвеждат регионални мерки при нужда, каза още Тонев. По думите му този законопроект дава възможност да не се затваря държавата.

Председателят на Здравната комисия подчерта, че със Закона за здравето се урежда за още три месеца до актуализацията на бюджета да има законово основание да продължат да се изплащат парите на медиците.

Коментари към новината

Още новини от Здраве