Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора ще се определят българските финалисти за Азия оупън по математика

В Стара Загора ще се определят българските финалисти за Азия оупън по математика
Любомир ЛЮБЕНОВ Любомир ЛЮБЕНОВ

За девета поредна година българските ученици имат шанса да участват в квалификациите за участие във финала на Asia International Mathematical Olympiad Open.

Квалификацията е за ученици от 1-ви до дванадесети клас и ще се проведе в края на април в Стара Загора.

За най-много 70 минути учениците от 1 до 4 клас решават 20 задачи на български език със свободен отговор, а участниците от 5. до 12. клас решават за 90 минути 25 задачи на английски език.

След квалификацията за Азия оупън, в Стара Загора ще се проведат и квалификацията за участие във финала на World Mathematics Invitational – WMI. Състезанието е за ученици от подготвителен клас до 12. клас и се провежда в два раздела по 40 минути за общо 25 задачи. Работен език за участниците до 4. клас е български, а за останалите участници – английски.

Във финалите и на двете състезания има значима българска следа. Още при дебюта на България във финала на AIMO през 2014 г. Мирослав Маринов от МГ - Пловдив стана шампион в китайския град Чънду. Три години по-късно, в столицата на Малайзия Куала Лумпур, Теодор Танков от МГ - Стара Загора повтори успеха на Мирослав Маринов. Купи за подгласници на шампионите са печелили и Ния Казакова от 6-то ОУ в Стара Загора и Мартина Красимирова от ЧУ „Питагор“ в София.

В столицата на Южна Корея Сеул през 2018 г. Ясен Пенчев от МГ -Габрово спечели шампионска купа от финала на World Mathematics Invitational – WMI. Сред диамантените медалисти на финалите на WMI е и старозагореца Йоан Михайлов с безапелационното си представяне в японския град Фукуока през 2019 г.

Предстои летния математически маратон.

Да пожелаем успех на българските участници в щурма на поредния математически Олимп!

Информацията и снимките предостави Любомир Любенов, координатор на българското участие

Коментари към новината

Още новини от Образование