Новини от област Стара Загора и България

Турска компания планира инвестиция от 6 милиона евро в Стара Загора

4179 28/03/2022 17:11 Икономика Бизнес
Турска компания планира инвестиция от 6 милиона евро в Стара Загора
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

За да реализират инвестицията си собствениците търсят подходящ терен в Стара Загора


Турски предприемачи имат намерение да построят в регион Стара Загора модерна собствена сграда и да разширят производството си. За тази цел те търсят терен от 8-10 000 кв.м. Компанията възнамерява да вложи в новото предприятие около 5.5-6 млн. евро, като около 3 милиона от тях ще бъдат за машини и оборудване от най-висок клас. За нуждите на част от производството ще бъдат купувани суровини - розово масло и лавандула от България. Ако фабриката стане реалност, персоналът ще се разраства постепенно. Ще бъдат необходими нови, висококвалифицирани кадри, като химици, лаборанти, инженери.

Амбицията на собствениците е, ако се намери подходящ терен, сградата да бъде построена до края на годината, а в началото на следващата да започне производството. Става въпрос за водеща турска фирма, специализирана в производството на есенции за козметични и санитарни продукти и на такива за хранително-вкусовата промишленост. Компанията има дългогодишна история и притежава голям завод в Турция, където годишния й оборот е над 75 млн. долара.

Това стана ясно от срещата на турските предприемачи с областния управител проф. Наско Василев. Преди две години стъпва и в България, а инвеститорите избират Старозагорския регион за бизнеса си. Наемат под наем сграда в близост до Стара Загора за своята дейност и започват да изнасят и оттук продукция за различни европейски държави и за Близкия изток.

В срещата участваха и двамата зам. областни управители арх. Банко Банов и Любомир Желев.
Проф. Василев благодари на турските бизнесмени за избора им да инвестират в Старозагорска област. Той заяви, че Областна администрация ще окаже съдействие, където е възможно, за да се осъществи проектът, който ще е от полза за региона и икономиката като цяло.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика