Новини от област Стара Загора и България

Депутатът Красимир Вълчев: В края на годината инфлацията при храните ще достигне 30%

10903 28/03/2022 14:02 Политика Опозиция
Депутатът Красимир Вълчев: В края на годината инфлацията при храните ще достигне 30%
Divident.€U Divident.€U

„Премиерът Кирил Петков е неадекватен, настроен да лъже и да разруши цялата структура на държавата. Най-голямата злина е правителството да остане на власт. Това го осъзнават все повече коалиционните им партньори от БСП и „Демократична България“ – заяви на пресконференция в Стара Загора народният представител от ГЕРБ-СДС и бивш образователен министър Красимир Вълчев.

Той отправи остри критики също и към вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, че не може да направи никакви реални прогнози, за да бъдат подпомогнати бизнесът и хората. „В бюджета за тази година е заложена инфлация в размер на 5,6%. Националният статистически институт вече обяви през март, че инфлацията е 10% на годишна база. Предвиденият растеж от 4,6% няма да се състои.

Бизнесът отлага проекти, инвестициите намаляват, както и покупателните възможности на хората“ – добави Красимир Вълчев. Той подчерта, че се прогнозира в края на 2022 г., средната инфлация за последната година и половина да достигне 20%, а при хранителните продукти – 30%.

Заради сериозното забавяне на Плана за възстановяване и устойчивост, който беше върнат за трети път от Европейската комисия, България ще загуби над 5 млрд. лева, тъй като до края на 2022 г. трябва да бъдат усвоени от него около 6 млрд. лева, смятат народните представите от опозицията. На практика това е невъзможно, защото процедурите, за стартиране на проектите, отнемат около 1 година.

„Единствената причина за забавянето на Плана беше да се прокарат в него лобистки интереси в сферата на енергетиката. В тази си част той вече е престъпен. Целта на управляващите е не да се запази максимално производството на електроенергия от въглища в комплекса „Марица изток“ с паралелно въвеждане на нови технологии за намаляване на емисиите, а той да бъде закрит по-бързо“ – категоричен е старозагорският народен представител Красимир Вълчев.

Проектът за завод за батерии, съхраняващи енергия, на територията на минно-енергийния комплекс, е силно лобистки. Той ще струва 2 млрд. лева, които ще бъдат за сметка на държавния бюджет, а няма да се изгради с европейски средства, тъй като се предвижда батериите да бъдат закупени от предварително определен производител, което не е допустимо от страна на Европейската комисия.

Преди дни правителството подписа меморандум за сътрудничество в областта на енергетиката с Фонд „Джемкорп“, според който в България ще бъдат инвестирани 1 млрд. долара в зелена енергия. „Фондът е свързан или е бил свързан с олигарси, близки до Путин, според „международната антикорупционна търсачка Google“, посочиха депутатите Красимир Вълчев и Илиана Жекова.

От парламентарната група на ГЕРБ – СДС ще настояваме за сформиране на Временна анкетна комисия в Народното събрание. В нея да бъде изслушано и Посолството на САЩ в България, защото Асен Василев заяви, че представител на дипломатическата мисия е присъствал на срещите с Фонда. Искаме да знаем до каква степен Посолството е ангажирано с този проект, така ли се прави бизнес в България и дали е защитен националният ни интерес“ – заяви Красимир Вълчев. Той коментира още, че разполагат с информация, че на ръководството на „Мини Марица-изток“ е указано да осигури големи терени, на които да бъдат изградени фотоволтаични инсталации.

„При какви условия ще стане това и защо частен фонд, а не те да бъдат собственост на въгледобивното дружество, както беше предвидено в Плана за възстановяване, разработен от ГЕРБ“ – попита още Красимир Вълчев.

Народният представител Илиана Жекова коментира, че липсва стабилност и отговорно управление, както и симбиоза между отделните министерства. Според нея, в такава ситуация хората не могат да очакват, че проблемите им ще бъдат решени. Тя добави още, че липсва взаимодействие между институциите и при оказване на адекватна помощ на бягащите от войната от Украйна у нас и, че всичко в тази посока е оставено в ръцете на местната власт и доброволческите организации.

Коментари към новината

Още новини от Политика