Новини от област Стара Загора и България

Откриването на ремонтираната жп гара в Стара Загора се отлага за края на лятото

Откриването на ремонтираната жп гара в Стара Загора се отлага за края на лятото
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Ремонтът на старозагорската жп гара трябва да приключи до 5 август, за когато е насрочено официалното откриване. Това съобщи министърът на транспорта Николай Събев, който инспектира строителните работи по гарата заедно със зам.-министър Божидар Костадинов и директора на НКОИ инж. Златин Крумов.

Посещението е по покана на депутатите от „Продължаваме Промяната“ Атанас Михнев и Радослав Василев, които също бяха на срещата с работници от системата на железниците в Стара Загора и медиите. "Наско Михнев беше този, който повдигна въпроса, че има проблем с ремонта на старозагорската гара. Затова съм тук", посочи министър Събев.

Първоначалният план на изпълнителите беше гарата да бъде открита на 13 май, но усложнения по проекта налагат лентата да бъде прерязана близо 3 месеца по-късно. „Аз се извинявам на старозагорци, че няма да срежем лентата на 13 май, но така се налага. От построеното досега съм удовлетворен“, каза министър Събев след инспекцията.

Ще припомним, че първоначалната дата за откриване беше през октомври 2021 година, но и тогава се появиха причини за забавяне на финала.

Сред причините за отлагането е и пребоядисването на елементи от фасадата на гарата от жълто в зелено. „Наложи се заради смяната на цвета да сменим и някои от облицовките по входовете на гарата, защото нямаше как да съчетаем жълто със зелено“, обясниха от фирмата изпълнител. Доставката на новите елементи обаче отнела 2 месеца.

На срещата присъства и социологът Първан Симеонов като представител на инициативна група за промяната на цвета на гарата в традиционното за Стара Загора беройско зелено. Все още „зеленото“ изглежда като резедаво, но това е, защото основата е жълта и ще трябва да се положат още една-две „ръце“, за да се получи автентичният цвят, обясниха изпълнителите.

Пребоядисването на сградата от жълто в зелето ще бъде изцяло за сметка на фирмата изпълнител, като жест към Стара Загора и нейните традиции. Въпреки благородните помисли, фирмата изпълнител ще понесе около 500 000 лева санкции заради забавянето, посочи министър Николай Събев.

Цялостната реконструкция на старозагорската гара ще струва на НКЖИ 9 милиона 726 хиляди лева. Ще бъдем безкомпромисни, ако установим злоупотреба с обществен ресурс по проекта, независимо за каква сума става въпрос, подчерта министър Николай Събев.

Обновената сграда на старозагорската жп гара ще разполага с изложбен кът, в който ще бъдат представяни експонати, свързани с богатото историческо минало на Стара Загора.

Министър Събев сподели идеята си железопътните гари в страната да бъдат отдавани за стопанисване на концесия. Идеята е влаковите композиции да заплащат такса, преминавайки през съответната гара. Министерството разработва система за комбинирано пътуване с влак и друг транспорт, например автобусен, с един билет, така, както е в много европейски страни. За реализацията на тази идея се ползва опита на Франция и Германия, откъдето в министерството очакват конкултанти.

Коментари към новината

Още новини от Общество