Новини от област Стара Загора и България

Започнаха възродените Чудомирови празници в Казанлък

3314 25/03/2022 20:00 Култура Сцени
Започнаха възродените Чудомирови празници в Казанлък
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Навръх рождения ден на обичания Чудомир, Благовещение,  бяха възродени Чудомировите празници в Казанлък с началото на тяхното 28 издание, след двугодишно онлайн присъствие. Откриването за първи път се състоя на новата сцена на Общински театър „Любомир Кабакчиев“. Днес дългоочакваната празнична програма бе възобновена на живо пред голяма публика.

Председателят на фондация „Чудомир“ обяви началото на празничните дни: „Въпреки, че последните две години бяха трудни и емоционални, успяхме основните събития да проведем онлайн и най-важното – спазихме основната цел на дейността на фондацията, а именно – да издаваме и популяризираме творчеството на Чудомир.“ Той посочи преиздаването на шесттомното издание на произведения на Чудомир благодарение на спонсора, без който това не би било възможно - Михаил Шишев от Академия „Роза“.

 За традиционните награди „Чудомир“ в най-стария литературен конкурс у нас говори главният редактор на вестник „Стършел“ Михаил Вешим. „Радостен съм от тази среща след прекъсването!“, сподели той и разказа как в най-трудните дни през последните две години се е лекувал със смеха на Чудомир: „Традицията на късия хумористичен разказ е жива в разказите на Чудомир. Четете Чудомир!“, призова той.

На живо бяха връчени отличията на двама лауреати на конкурса от последните три години. Призовете на фондация „Чудомир“ и вестник „Стършел“ връчи председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов. От 2019 г. наградата е плакет с барелеф на образа на Чудомир като шарж, точно копие на оригиналния плакет, изработен от друг именит казанлъчанин – художник-карикатуристът Теню Пиндарев.

За 52-и носител на наградата за къс хумористичен разказ на името на Димитър Чорбаджийски - Чудомир бе отличен през 2020 г. казанлъшкият журналист и писател Петър Марчев за неговия разказ „Животът е прекрасен“, публикуван в брой 43 от 23 октомври 2020 г. на в. „Стършел“.

През 2021 г. носител на 53-то отличие става писателят Весел Цанков за разказа “Въздишка и сълза рано сутрин“, отпечатан в брой 18-и от 7 май 2021 г. на вестник “Стършел“. През годината вестникът публикува всички разкази на кандидати за престижното отличие, а след това авторитетно жури номинира лауреатите. Наградените получиха и свидетелства за своя талант от вестник „Стършел“. Весел Цанков припомни една от любимите мисли на Чудомир: „Каква приятна тишина би настъпила, ако хората говорят само това, което са добре премислили...“.

„Направи от картината един хумористичен разказ!“ бил честия призив да пише от близките към Димитър Чурбаджийски. Веднага след смъртта му се появява идеята за конкурс за къс хумористичен разказ у нас, който се радва на голяма популярност вече десетки години. Сред отличаваните автори са известни писатели, начинаещи млади творци в областта на хумора и сатирата.

 Прозвучаха и думи на благодарност за новата сцена и сграда с гримьорни и сервизни помещения, поднесени към кмета Галина Стоянова и нейния екип от директора на Общинския театър Димитър Кабаков. На Благовец той пожела благите новини да идват към нас постоянно.

 Часове преди официалното откриване в къщата на Чудомир, превърната в Литературно-художествен музей на негово име паметта му бе почетена с едноминутно мълчание и поднесяне на цветя пред гроба на големия творец.

 В музейните зали бе дадено началото и на първото събитие от празничната програма с откриването на изложбата с оригинали „Духът на миналото в традиционното облекло на чудомировите нашенци“, представена от главния уредник в отдел „Етнография“ на Исторически музей „Искра“ – Казанлък Венелина Илиева и експозиция на автентични носии.

Публиката се наслади на красивите изпълнения на народна музика от най-известния младежки дует Донко Марков – победител в „Пирин фолк 2021“и Петя Панева – носителка на приза „Гласът на България“ за 2021 г.

 Добрата новина от Казанлък днес е, че започват осем празнични дни, посветени на големия български писател, хуморист, художник и краевед. Чудомирови празници 2022 са изпълнени с пъстра палитра от културни събития: шест театрални постановки, от които ще бъде излъчен „Комедийният хит на сезона“, шест изложби, три концерта, три творчески ателиета, три детски конкурса, пет литературни премиери и традиционната научна конференция, с участието на водещи имена в изкуствознанието и литературознанието в цялата страна. Дни на почитта, която казанлъчани отдават на техния талантлив съгражданин, майстор на перото и четката.

Традиционните Чудомирови празници се организират от фондацията "Чудомир", заедно с община Казанлък и Литературно-художествен музей "Чудомир". Мотото по традиция е мисъл на Чудомир. Тази година мотото е: „Аз обичам хората от народа и с любов ги скицирам, затова много от тях са засмени.“

Коментари към новината

Още новини от Култура