Новини от област Стара Загора и България

Поскъпналото строителство забави ремонта на старозагорския Драматичен театър

1583 23/03/2022 17:13 Култура Сцени
Поскъпналото строителство забави ремонта на старозагорския Драматичен театър
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Наложи се да забавим обществената поръчка за Драматичния театър заради галопиращите цени в строителството, съобщи кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той обясни, че по време на процедурите по първата обществена поръчка, цените са скочили с 30%, което е наложило да бъде обявена втора обществена поръчка.

Шест компании са подали документи и оферти за участие в обявения от община Стара Загора конкурс за ремонт на емблематичната за града сграда, като индикативната цена за изпълнение на предвидените в проекта дейност е 3 426 083 лв без ДДС.
Кандидати за обновяването на сградата, която е паметник на културата са „НСК София „ЕООД, „ СК Айтос“, ДЗЗД „Платеник и Комнико“,,“Парсек груп“ ООД, Интерхолд“ ООД и ДЗЗД „Модерен драматичен театър Стара Загора“. Четири от фирмите са подали оферти в последния възможен момент преди отварянето им на 23 февруари.

Предстои през следващите дни да бъде избрана фирмата, която ще извърши ремонтните работи. „Ще настояваме изпълнителят да работи максимално бързо“, каза Тодоров.
Проектът за цялостния ремонт на драматичния театър предвижда укрепване на строената през 20-те години на миналия ХХ в сграда; въвеждане на съвременни мерки за енергийна ефективност, нова пожароизвестителна инсталация , направа на окачен таван в зрителната зала и множество промени като в крайна сметка той трябва да бъде върнат към някогашния му блясък.

Срокът за изпълнение на проекта е двугодишен. Строително-ремонтните дейности са съгласувани с министерството на културата, а надзорът ще се осъществява от Националния институт за недвижимо културно наследство.
Предстои да се ремонтира и дворната част, която е от южната страна на сградата, в непосредствена близост до градската градина, както и от източната страна.
Основният камък на красивата сграда, чийто проектант е архитект Никола Лазаров /1870-1942/ е бил положен на 1 април 1912 година.

Коментари към новината

Още новини от Култура