Новини от област Стара Загора и България

Бюджет 2022

Ремонтират основни улици и междублокови пространства в Стара Загора

Ремонтират основни улици и междублокови пространства в Стара Загора
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Започва благоустрояване на междублоковите пространства в Стара Загора

Община Стара Загора започва мащабни ремонти на редица инфраструктурни обекти. Това съобщи на пресконференция пред журналисти кметът Живко Тодоров. Той допълни, че вече е започнало цялостното обновяване на улица „Промишлена“ в кв. Индустриален. Предстои рехабилитация на ул. „Войвода Стойчо Черногорски“, както и изграждане на кръгово кръстовище между улиците „Калояновско шосе“ и „Анастасия Тошева“.
Предстои цялостна рехабилитация и обновяване на ул. „Св. Княз Борис I“, която ще бъде отворена за двупосочно движение с успоредно паркиране до тротоарите. „В момента улицата е на павета в много тежко състояние. Отварянето за движение от двете страни ще спомогне за облекчаване на трафика в посока изток- запад“, обясни още кметът.

Той припомни, че започна изграждане на продължение на ул. „Христо Ботев“ и свързване с ул. „Капитан Петко войвода“. Ще бъдат изградени велоалеи до квартал „Кольо Ганчев“ и от кв. „Железник“ до Тракийски университет.
Предвижда се цялостна рехабилитация на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ от улица „Ген. Столетов“ до улица „Христо Ботев“, както и ул. „Хрищян Войвода“ в кв. „Зора“. 

 В кв. Самара 1 ще бъдат ремонтирани улици, тротоари и междублокови пространства след ремонта. Това ще стане по план до края на годината.

Облагородяването на междублоковите пространства тази година ще започне от високите блокове до МОЛ Галерия.
Тези ремонти ще бъдат извършени с получените от държавата 14,5 млн.лева за строежа на спротната зала. "Нямаше как да реализираме проекта за спортната зала на този етап. От една страна имаше закъснение на проекта, от друга средствата не бяха достатъчни, за да реализираме този мащабен проект", каза Тодоров. Затова и средствата са насочени към възлови обекти в града.
Община Стара Загора прави проучвания за изготвяне на нова транспортна схема.

Тодоров допълни, че ремонтите на СУ „Васил Левски“ и СУ „Христо Ботев“ се движат в график и се очаква през новата учебна година децата да се завърнат в обновените училища. „Върви изграждането на общежитие към новата Гимназия по компютърни науки и математически анализи „Минко Балкански“ .

„Скейт паркът е готов, в момента се изграждат алеи. Има изградено видеонаблюдение, което ще може да бъде виждано от сайта на общината. Санкционирана е фирмата изпълнител за забавянето“, обясни още кметът. Зоопаркът е в процедура по лицензиране, за да може да бъде отворен за жителите и гостите на Стара Загора. „Очакваме през юли или в началото на август обновения Летен театър да бъде открит с концерт на Лили Иванова“, каза още Живко Тодоров.

В срок е изпълнението на ремонтните дейности по обновяване на Руския пазар и ремонт на улица „Капитан Петко войвода“.
Над 1 млн.лева са заложени за ремонт на дворовете на детски ясли в града.

Коментари към новината

Още новини от Общество