Новини от област Стара Загора и България

"Има такъв народ" и "Продължаваме Промяната" обявиха номинациите си за шеф на БНБ

2054 23/03/2022 10:32 Политика Власт
Има такъв народ и Продължаваме Промяната обявиха номинациите си за шеф на БНБ
Divident.€U Divident.€U

ПП "Продължаваме Промяната" издигат за поста Андрей Гюров, а "Има такъв народ" Любомир Каримански

Лидерът на ПП "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви тази сутрин, че парламентарната група на партията ще номинира официално Любомир Каримански за управител на БНБ. В същото време от ПП "Продължаваме Промяната" издигат за същия пост финансистът и председател на парламентарната група на партията Андрей Гюров. Любомир Каримански пък е председател на бюджетната комисия в парламента.

Ето какво написа Трифонов в личния си профил във фейсбук в подкрепа на номинацията на "Има такъв народ":

"Днес парламентарната група на “Има такъв народ” официално ще номинира Любомир Каримански за управител на Българската народна банка. Познавам достатъчно добре господин Каримански. Мисля, че вече и вие го познавате.

Измина една бурна година, в която вие четохте, гледахте, информирахте се, вероятно сте използвали и интуицията си, и в крайна сметка сте направили своите изводи. Някъде през това време сте си създали мнение или впечатление и за Любомир Каримански. Защото работата, която той свърши, беше пред очите ви. Добили сте представа, както за неговите експертни и професионални качества, така и за неговите чисто човешки качества.

Днес знаете, че Любомир Каримански не се е появил отнякъде в последния момент, той беше тук през цялото това бурно време.

Аз съм съгласен с министър-председателя, който още в началото на своя мандат заяви, че всяка важна позиция в държавата трябва да бъде заемана от кандидата с най-добрата квалификация. Че трябва да се “вкара експертиза и знания, за да тръгне държавата напред.” Наистина с това съм напълно съгласен. А конкретно за позицията управител на БНБ, аз и моите колеги имаме честта животът да ни е срещнал с човек, за когото сме се убедили, че е най-добрата кандидатура.

Любомир Каримански има магистърска степен по икономика от Университета за национално и световно стопанство - катедра “Финанси”, и магистърска степен по бизнес администрация от Международния бизнес университет Хълт в Лондон.

Любомир Каримански е бил съветник по дигитално банкиране и иновативни разплащания в една от най-старите и големи банкови асоциации в Европа - Асоциацията на банките в Люксембург. Той е бил и независим член на Борда за управление на SEPA разплащания към Европейския платежен съвет в Брюксел, Белгия. Бил е и член на Групата на участниците от банковия сектор към Европейския банков орган, базиран в Париж, Франция. Неслучайно една от препоръките, които днес Любомир Каримански получава, пристига лично от настоящия президент на Европейския банков орган Хосе Мануел Кампа. Той определя господин Каримански като “първокласен банкер”.

Повече от 15 години Любомир Каримански е бил и хоноруван преподавател в УНСС, катедра “Финанси”, откъдето днес също получава препоръки. Бил е лектор и в Международния банков институт.

По време на кариерното си развитие господин Каримански е работил в няколко банки, лицензирани от БНБ и са му издавани официални сертификати от БНБ за заеманите от него длъжности. За професионалните успехи на Любомир Каримански в банките, в които е работил, може да прочетете в официалните документи по кандидатурата, които ще бъдат публично достъпни.

Господин Каримански беше един от първите финансови и банкови експерти, който обърна внимание на проблемите в Българската банка за развитие, отнасящи се до концентрация на кредитни експозиции в особено големи размери в едни и същи фирми. Той изрази ясна позиция, че съществуват знаци за свързаност между действията на ръководството на банката и Министерство на финансите (в периода 2013 – 2020 г.), от които може да се направят сериозни предположения за корупционни схеми.

През 2020 г. и 2021 г. той обърна внимание на проблемите, пред които са изправени български банки и по-специално - капиталовия недостиг. Аргументирано критикува позицията на правителството през 2020 г. (в частност на ББР) да закупи на 2,5 пъти по-скъпа цена акции на една от банките в България, с което да й се помогне за капиталовата дупка. Много пъти е обръщал внимание и е разяснявал как част от българските банки имат проблем с невъзможността да заделят провизии за поетите рискове, поради ниската си доходност.

Любомир Каримански е народен представител от 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Председател е на Комисията по “Бюджет и финанси”, както в 46-ото, така и в настоящото 47-о Народно събрание. Като такъв той изнесе основната тежест в парламента от актуализацията на Бюджет 2021 г. и от приемането на Бюджет 2022 г.

Това е кандидатът на “Има такъв народ” за управител на БНБ - високо квалифициран банков и финансов професионалист с над 20-годишен опит в развитието на финансовия и банковия сектор и успешно приложен лидерски опит. И нещо много важно - всички, които познават Любомир Каримански знаят, че той не може да бъде управляван и никой не може да му нарежда. А това прави кандидатурата му още по-силна.

Въпреки това съм сигурен, че и по тази наша номинация ще се изговорят всякакви глупости и лъжи, ще се направят всякакви внушения. Всъщност, те вече се направиха, след гласуването в парламента на едни стандартни процедури за избор на управител на БНБ.

Внушенията и лъжите няма да спрат мен и моите колеги да правим това, което винаги сме правили. А то е едно и също - правим това, което ни повеляват моралът, законите, правилата. В случая - те, а и коалиционното споразумение, ако щете, ни позволяват, но и ни задължават да излъчим една силна и достойна кандидатура. И ние го правим.

Сега всичко е в ръцете на парламента, защото сме парламентарна република и защото е негова работа. Парламентът трябва да реши иска ли държавата да има такъв управител на БНБ или не иска."

Коментари към новината

Още новини от Политика