Новини от област Стара Загора и България

Честват 70-годишнината на акад. Васил Николов в Стара Загора

Честват 70-годишнината на акад. Васил Николов в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Среща-разговор на акад. Васил Николов със старозагорската общественост и музейни специалисти ще се проведе на 24 март от 17:30 ч. в зала 33 на музея. На нея ще бъде представена презентация на последните му проучвания от Провадия-Солницата.
Преди това от 11 часа акад. Николов ще се срещне с ученици от старозагорските училища.

Васил Николов е български археолог-праисторик, академик на Българската академия на науките. Завършва Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 1982 г. защитава първата си докторска дисертация („кандидат на ист. науки“). През 1991-1993 г. е стипендиант на фондация Александър фон Хумболт в Института за пра- и ранна история и предноазиатска археология – Университет на Саарланд, Саарбрюкен, Германия.
Преминал е целия си досегашен професионален път на археолог-праисторик в Националния археологически институт с музей на БАН – от 1984 до днес.

Научните му приноси са в различни аспекти на изследването на късната праистория: произход на неолитната култура на Източните и Централните Балкани, неолитната керамика, праисторическата архитектура, специализираните производства през халколита, комплексното общество през халколита, религиозно-митологичната система на древните земеделци, праисторическите ямни светилища, първите каменни праисторически крепости в Европа и т.н. Утвърждава тезата, че първата европейска цивилизация се заражда и развива именно на Балканите, включително и в днешните български земи (той потвърждава това и за Стара Загора с уникалния обект „Неолитни жилища“, също свързан с първата европейска цивилизация).

Ръководил е проучванията на много праисторически обекти, между които и Слатина-София, Караново, Капитан Димитриево, Любимец, Капитан Андреево, Мурсалево, както и най-ранния в Европа праисторически солодобивен и градски център Провадия-Солницата.
Носител е на Ордена за заслуги на Федерална република Германия (Bundesverdienstkreuz) на лента. Обявен е за почетен гражданин на Провадия и София. Носител на почетния знак на Министерството на културата „Златен век“ на огърлие.

 

Коментари към новината

Още новини от Общество