Новини от област Стара Загора и България

в Стара Загора

Търсенето на имоти расте, предлагането намалява

16782 22/03/2022 10:46 Икономика Финанси
Търсенето на имоти расте, предлагането намалява
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

За първи път цената на имотите в квартали на Стара Загора стигнаха цена от 1000 евро/ кв. м.

Увеличават се желаещите в Стара Загора да купят имот през последните месеци, съобщават от регионалното представителство на Националното сдружение недвижими имоти. За първи път цената на жилищата в старозагорските квартали „Железник“ и „Самара 3“ достигна 1000 евро/ кв. м. ново строителство, каза за Divident. EU председателят на регионалната браншова организация и управител на „Евродом“ Бисер Орлов.

В същото време зачестяват случаите на отказ от страна на продавачите. С увеличаването на инфлацията и заради икономическата ситуация в страната, те решават в последния момент да запазят имота си, казват брокерите. Строителни фирми също спират продажбите на имоти заради високия ръст в цените на строителните материали и липсата на някои от тях на пазара. Други пък продават, но рязко вдигат цените на предлаганите жилища. По този начин търсенето на пазара на недвижими имоти в момента е значително по-голямо от предлагането.

Същата е тенденцията и при индустриалните имоти, казва Живка Кондева, управител на агенция за недвижими имоти „Рока Пропъртис“в Стара Загора, която се занимава основно с индустриални имоти.
Продавачите на 2 индустриални парцела са оттеглили офертите си през последния месец. „Единият парцел се предлагаше на пазара няколко години. Увеличихме цената му в началото на годината заради инфлацията. За първи път се намери купувач, който беше готов да го купи на посочената цена. Продавачът обаче оттегли офертата си заради икономическата ситуация „, каза Кондева. Тя допълни, че в другия случай продавачът на парцела е била голяма фирма, която има имоти в цялата страна. Тя е взела решение да спре всякакви продажби на имоти до края на лятото.

Отказ е декларирал и продавач на индустриални складове, който е взел решение да ги отдава под наем, съобщават от агенцията.
През последните месеци се увеличават случаите, в които за едно жилище има няколко кандидати. Миналата седмица се наложи наддаване за един имот, казват от агенция „Рока Пропъртис“.

Трудно може да се прогнозира какво ще се случи на пазара на недвижими имоти през следващите месеци, смятат брокерите.
„Струва ми се, че няма да има резки сътресения на пазара, а цените ще вървят с лек тренд нагоре“, казва Бисер Орлов. Ситуацията зависи и от развитието на войната в Украйна, както и от инфлацията, допълват от „Рока Пропъртис“.

Коментари към новината

Още новини от Икономика