Новини от област Стара Загора и България

181 нови платформи за щъркелови гнезда монтира EVN

181 нови платформи за щъркелови гнезда монтира EVN
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Електроразпределение Юг монтира 181 нови платформи за щъркелови гнезда по стълбове от електроразпределителната мрежа Общо 2973 гнезда по стълбове са обезопасени от 2009 година.
С платформите дружеството обезопасява щъркеловите гнезда по стълбове от електроразпределителната мрежа в Югоизточна България.

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците.
В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които от една страна се отразяват фатално на птиците, а от друга причиняват щети и прекъсвания по мрежата. Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа.

Обезопасяването се извършва преди пролетната миграция на птиците и в одобрения срок от Министерството на околната среда и водите – до 1 март. Инициативата на Електроразпределение Юг за монтиране на платформите е съгласувана със съответните регионални инспекции по околна среда и води (РИОСВ).

Коментари към новината

Още новини от Общество