Новини от област Стара Загора и България

Патриотично

Преписват "История славянобългарска" в Чирпан

7352 21/03/2022 10:19 Духовност Личности
Преписват История славянобългарска в Чирпан
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Стартът на патриотичната инициатива е даден в Средно градище

В читалища, училища и музеи в община Чирпан се прави препис на „История Славянобългарска“ на  Паисий Хилендарски. Преведеният от старобългарски текст на „История славянобългарска“, която съдържа 158 страници, е разпределен между читалищата в селата Средно Градище, Малко Тръново и училището в село Зетьово, които носят името на прочутия ни будител и духовник, администрацията на Община Чирпан и двете градски читалища - „П. К. Яворов-1867“ и „Димитър Данаилов - 2013“.
Крайният срок е 11 май, когато Българската православна църква отбелязва Деня на Светите братя Кирил и Методий, това е и Денят на библиотекаря. Петте части ще бъдат събрани, сканирани и предадени в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора - заяви Христина Косева, организатор за община Чирпан.

Стартът на инициативата в община Чирпан бе даден в Средно градище. Там първите страници преписаха кметът на община Чирпан Ивайло Крачолов и председателят на тамошното читалище Весела Тонева.
Патриотичната акция в Старозагорска област се организира от инициативен комитет с председател Димо Узунов, българин, който от години води поклоннически групи и мисии в българската обител „Свети вмчк Георги “ Света Гора, Атон.
Инициативата е по повод 300 години от рождението на свети Пайсий Хилендарски, 60 години от канонизирането му и 260 години от написването на книгата. Краят на инициативата е насрочен за 16 юни в Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора, където ще бъде отличен и най-добрият препис.

Основната цел на инициативата е да се насочи вниманието на широката общественост към светлата личност на Отец Паисий, основоположник на българското Възраждане. Осъществяването на този Препис е продиктувано от чистия стремеж повече хора да се докоснат до вдъхновяващите мисли, отразени в История славянобългарска, с цел задълбочаването и осмислянето на българската култура, история и български език.

На проявата в с. Зетьово се включиха трите местни стожера на българската култура: ОУ „Отец Паисий”, НЧ „Селски будилник -1906” и храм „Рождество Богородично”, подкрепяни от Кметство с. Зетьово, детска градина „Снежанка” и обществеността на село Зетьово.
За зетьовци са отделени 51 страници, които да бъдат собствено ръчно преписани от желаещите. Формата за участие на всяко лице представлява собственоръчен препис на страници от новобългарския превод от Зографското издание на „История славянобългарска”.

Всяка страница на ръкописа трябва да съдържа: номер на страницата, която се преписва от оригинала, име, презиме, фамилия, възраст на пишещия, професия, организация, която авторът представлява.
Даден е и срок до 30 април 2022 г. за събиране на ръкописите в библиотеката на НЧ ”Селски будилник 1906” с. Зетьово.

 

Коментари към новината

Още новини от Духовност