Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Ученици от три страни ще откриват фалшиви новини

Ученици от три страни ще откриват фалшиви новини
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Обучението е по проект Еразъм+, спечелен от Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в Гълъбово

Как да откриваме фалшивите новини и как да им се противопоставим е темата, която ще обедини на кръгла маса в Стара Загора ученици от Италия, България и Португалия. Домакин е Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в Гълъбово.
Събитието ще се проведе на 29 март от 9 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. В него ще се включат по 8 ученици от всяка една от трите държави.

Младежите вече са преминали курс на обучение, като възможност за това дава проект по Еразъм+ , който за България е защитен от гълъбовската Професионална гимназия по енергетика и електротехника още през 2019 г. Проектът е отложен във времето заради началото на пандемията.

Продължителността му е 24 месеца – време, в което учениците преминават курс на обучение, съобразен с образователната система в трите държави. В резултат на подготовката си, младежите вече имат уменията да се ориентират добре в медийното пространство, да проверяват фактите, да откриват статии на един и същи автор, да правят проверка на информационен сайт, да виждат триковете, с които си служат разпространителите на фалшивите новини, казва Марияна Андреева, учител по български език и литература в Гълъбовската гимназия и обучител в проекта.

Ученици от Професионалната гимназия по електроника и електротехника са гостували на своите връстници в Италия. Там са имали възможността да изгледат филм на тема „Медии“, да разговарят свободно със своите италиански връстници и да открият нови приятелства.

Предстои подобна среща и на територията на Поругалия. „Основната цел на проекта е придобиване на умения за медийна грамотност от учениците, разбиране и критично усвояване на различните аспекти на медиите и медийните контексти, както и обмяна на опит“, каза за Divident.EU директорът на Професионалната гимназия по енергетика и електротехника в Гълъбово Петя Цветковска.

За да бъдат включени в проекта, младежите е трябвало да отговарят на няколко условия - добър успех, добро владеене на английски език, да представят мотивационно писмо, чрез което да докажат интереса си към медийната среда у нас.

На 29 март в Стара Загора младите хора ще обсъдят с журналисти темата "Фалшиви новини по време на пандемия – как да ги разпознаем и разобличим“. Те ще имат лаборатории за достъп до медии и медийно съдържание, както и за това как да взаимодействат с медиите.
Програмата на младежите от Италия и Португалия включва запознаване със забележителностите на Стара Загора и региона.

Коментари към новината

Още новини от Образование