Новини от област Стара Загора и България

Кирил Петков: Никакви ракети няма да се дават на никого в този момент

2023 18/03/2022 13:00 Политика Власт
Кирил Петков: Никакви ракети няма да се дават на никого в този момент
Divident.€U Divident.€U

Парламентът трябва да реши дали да се предоставят ракети от България на Украйна, посочи още българският премиер

Парламентът трябва да реши дали да се дадат ракети на Украйна. Никакви ракети няма да се дават на никого в този момент. Това коментира пред БНР премиерът Кирил Петков по време на инспекцията си по изграждането на газовия интерконектор с Гърция.

Петков подчерта, че по темата доставка на оръжия за Украйна от България никой от американска страна не е разговарял с него.

"НАТО трябва да работи координирано по източния фланг, за да имаме сигурност. България ще работи по укрепване на източния фланг на Алианса", смята премиерът.

Според публикация на "Файнейшънъл таймс" и "Шпигел" САЩ се опитват да убедят България да предостави зенитно-ракетна система (ЗРС) със среден радиус на действие С-300 на Украйна. Тази информация не е потвърдена от българското правителство. Според твърденията на двете медии министърът на отбраната на Съединените щати Лойд Остин, който в събота ще се срещне с премиера Кирил Петков, може да се опита да убеди правителствата на Словакия и на България да изпратят на Украйна зенитно-ракетни комплекси С-300. Противоракетните комплекси са руско производство, още от Студената война. С такива комплекси са обучени да боравят украинските военни. Днес шефът на Пентагона е в Словакия.

Малко по-рано след среща с американския военен министър словашкият министър на отбраната Ярослав Над обяви, че страната му е готова да предостави зенитно-ракетни комплекси С-300 на Украйна, ако НАТО осигури техен заместител. Междувременно руският посланик в България Елеонора Митрофанова предупреди да не изпращаме оръжие за никъде, пише news.bg

Коментари към новината

Още новини от Политика