Новини от област Стара Загора и България

Лаура Кьовеши: Разследваме над 120 сигнала за злоупотреби в България

358 16/03/2022 17:11 Общество България
Лаура Кьовеши: Разследваме над 120 сигнала за злоупотреби в България
Divident.€U Divident.€U

„Получихме рекорден брой жалби и на базата на това започнахме разследване на над 120 случая." Това съобщи след срещата си с премиера Кирил Петков европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. Тя е на визита в България по покана на министър-председателя, с когото разговаря повече от час.

Започнахме над 120 случая да разследваме, в края на тази или началото на следващата седмица ще публикуваме годишния доклад. Получихме информация за измами с евросредства в България, свързани с обществени поръчки, информация, свързана със злоупотреби в сферата на селското стопанство, строителството, фондовете за възстановяване след COVID-19. Това са основните видове престъпления, които разследваме и по които сме получили сигнали от българските граждани", подчерта Кьовеши.

"Има няколко канала за докладване на подозрения за измами. Министерският съвет ще стане контактна точка с Европейската прокуратура и това е ясен сигнал за силен ангажимент на най-високо ниво", поясни европейският главен прокурор.
"Получихме многобройни сигнали за нарушения, сега е време българските власти да започнат да работят по много сложни случаи заедно с нас, затова сме тук. Важно е българските власти да изпращат сигнали до Европейската прокуратура", каза тя.

Коментари към новината

Още новини от Общество