Новини от област Стара Загора и България

Наука

Румен Радев идва в ТрУ за откриването на първия по рода си Център за аквапоника

Румен Радев идва в ТрУ за откриването на първия по рода си Център за аквапоника
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Първата аквапонична продукция за българския пазар ще се реализира през есента

В Тракийския университет ще открият първия по рода си в страната „Център за аквапоника“. Събитието е на 18 март в Студентско градче. На него се очаква да присъства президентът Румен Радев.
Тракийският университет в партньорство с инвеститора „Аква Фийлд“ ООД изградиха за по-малко от година Центъра за аквапоника към Тракийския университет – Стара Загора, разположен на площ от 4000 кв.м.

Първият цикъл на производство стартира през пролетта на 2022 г., а първата аквапонична продукция за българския пазар ще се реализира през есента. Годишната продукция е около 120 000 зеленолистни органично произведени растения и около 3 тона риба с отлично качество и вкус при непрекъснато производство – 365 дни в годината.
Аквапоничната технология и продукцията й ще се предлагат за първи път на българския пазар чрез американските системи на лидера в аквапоничната индустрия, „Nelson and Pade”, Inc.®.

Аквапониката е комбинация от рециркулираща аквакултура и хидропоника (безпочвена растителна култура). В аквапоничната технология богатата на хранителни вещества вода, която е резултат от отглеждането на риба, е източник на хранителни вещества за растенията. Полезните бактерии превръщат токсичните компоненти на рибните отпадъци във форма на хранителни вещества, използваеми от растенията.

Тъй като растенията консумират хранителните вещества, те спомагат за пречистването на водата, в която живеят рибите. Естественият микробен процес поддържа рибите и растенията здрави и помага да се поддържа среда, в която и симбиотично и трите вида – полезни микроорганизми, риби и растения се развиват отлично.

 

Коментари към новината

Още новини от Образование