Новини от област Стара Загора и България

Община Казанлък закупи модерна апаратура за МБАЛ "Проф. Д-р Христо Стамболски"

Община Казанлък закупи модерна апаратура за МБАЛ Проф. Д-р Христо Стамболски
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

С новата придобивка респираторите в болницата стават общо 7

Вече е доставен новият респиратор в МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“, който Община Казанлък закупи за нуждите на лечебното заведение. Придобивката е последно поколение медицинска апаратура, турбинен тип. Апаратът няма нужда да бъде захранван от външни системи, лесен е за работа и ще бъде ползван в отделението по анестезиология и реанимация - ОАИЛ. То бе много натоварено при пиковете на пандемията.

 Така респираторите на разположение в многопрофилната болница в Казанлък стават общо седем. За новото оборудване Общината е заплатила 29 000 лева от бюджета си за миналата година, след одобрението на Общински съвет – Казанлък. Само преди месец за същото отделение със средства на Общината бе закупена нова мониторингова система. Тя силно подобри качеството на наблюдение на пациентите в ОАИЛ и облекчи работата на натоварения персонал. Новата система позволява денонощно наблюдение на най-важните жизнени параметри на постъпилите за лечение хора. Тя струва около 17 000 лева от бюджета на Общината за 2021 г. С други 12 000 лева Общината закупи инфузомати за лечението на тежко болни.

 Кметът Галина Стоянова и нейният екип, подкрепени от Общински съвет – Казанлък, от самото начало на пандемичните месеци съдействаха за бърза преорганизация и допълнително оборудване в казанлъшката болница, за да отговорят на потребностите за лечение на казанлъчани и съседните четири общини, които лечебното заведение обслужва. Община Казанлък бе сред първите, които осигуриха за работещите на първа линия медици безплатна топла храна, допълнителни възнаграждения и общински жилища за безвъзмездно ползване.

 

Коментари към новината

Още новини от Здраве