Новини от област Стара Загора и България

Избягала от войната

Заслужила актриса на Украйна започва работа в старозагорската опера

1443 15/03/2022 17:00 Култура Сцени
Заслужила актриса на Украйна започва работа в старозагорската опера
Divident.€U Divident.€U

Оперната звезда Тамара Калинкина е избягала от войната в Украйна заедно със семейството си и ще живее в Стара Загора

Украинската оперна звезда Тамара Калинкина ще бъде солистка на Старозагорската опера „Тамара Калинкина /сопрано/, примадона на Националната опера на Украйна в Киев, ще работи в Държавна опера - Стара Загора. Тя пристига в Града на липите със семейството си, което също ще бъде устроено“ – съобщи директорът на операта Огнян Драганов.

Тамара Калинкина е Заслужила артистка на Украйна (2018). Завършила е Киевския държавен музикален колеж на името на Р. Глиер през 2005 г. и Националната музикална академия на Украйна „П. И. Чайковски“ (в класа на О. М. Дяченко) през 2009 г. От 2004 до 2011 г. е водещ солист на Киевския национален академичен оперетен театър. От 2011 г. е солистка на Националната опера на Украйна, където изпълнява ролите на Виолета от „Травиата”, Мими и Мюзета от „Бохеми”, Маргарита от „Фауст”, Татяна от „Евгений Онегин”, Йоланта от едноименната опера на Чайковски, Лаурета от „Джани Скики”, Наталка от „Наталка-Полтавка”, Кукс от „Приказки за цар Салтан” и др.

Тамара Калинкина е лауреат на Международния конкурс за млади оперни певци Р. Зандонай и Международния музикален конкурс във Виена в категория професионален глас (2020). Гостувала е на сцените на различни оперни театри и концертни зали като Театър Виелки във Варшава, Театър Сан Карло в Неапол, Театро Реджо в Парма, Дубайската опера, Македонската опера и балет, Театър Амазонка в Манаус, Театър Серджо Кардозо в Сао Пауло, Националната опера на Естония.

Коментари към новината

Още новини от Култура