Новини от област Стара Загора и България

Четири черни лешояди са отровени на територията на ДГС Тича

10124 15/03/2022 13:28 Общество България
Четири черни лешояди са отровени на територията на ДГС Тича
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

В Районно управление на МВР Котел е образувано предварително разследване по случая

Четири черни лешояди са били открити отровени край с.Тича, общ. Котел. Сред тях е и първото отгледано в дивата природа малко, след като десетилетия преди това видът се приемаше като изчезнал в Червената книга. След получаване на обезпокоителни данни от сателитните предаватели, с които птиците са екипирани, служители от Фонд за дивата флора и фауна са открили в района на ДГС Тича труповете на четирите картала, един обикновен мишелов и две овчарски кучета, от които са се хранели птиците. Твърде вероятно е кучетата да са били отровени, труповете им изхвърлени, където ги намират лешоядите и се отравят по хранителната верига.

ЮИДП - Сливен, Окръжна прокуратура Сливен, РИОСВ Стара Загора и БАБХ Сливен предприемат законово предвидените действия съобразно своите компетенции, а Районно управление на МВР Котел е образувало предварително разследване по случая.

Югоизточно държавно предприятие гр. Сливен категорично се обявява срещу човешката безотговорност към животните и остро осъжда всяка проява на умишлени жестокост и агресия към тях. Това е трагично за българската природозащита събитие. Отровите за един миг погубват безценни животни и труда на толкова много хора в България и чужбина, отдали се на идеята за възстановяването на вида.

Коментари към новината

Още новини от Общество