Новини от област Стара Загора и България

Новото ръководство на ПФК „Берое“ свива разходите и търси подкрепа от обществеността

3678 14/03/2022 16:00 Спорт Стара Загора
Стоян СТРАТИЕВ Стоян СТРАТИЕВ

ПФК „Берое“ ще претърпи неизбежни структурни промени и съкращения заради значително по-скромния финансов бюджет, с който футболният клуб разполага сред оттеглянето на досегашния собственик „ТЕЦ Марица Изток 2“ ЕАД.

Някои от длъжностите в клуба ще бъдат съкратени, други ще бъдат слети. Оптимизацията не е свързана с личности, а с наложителни съкращения в щата заради ограничения финансов ресурс. Това обясниха на първата си пресконференция членовете на новоизбрания Съвет на директорите – председателя Желязко Динев, изпълнителния директор Стелиян Попчев, членът на борда адвокат Румяна Атанасова и Светослав Миневски като представител на СНЦ „Сдружение за подкрепа на футбола „Берое“.

ПФК „Берое“ е финансово обезпечен както да завърши настоящия сезон, така и да се регистрира за новия футболен сезон, подчерта Светослав Миневски. Съгласно сключения договор за прехвърляне акциите на „Берое“, новото ръководство дължи 290 000 лв., с които основно трябва да бъдат покрити неизплатени заплати към настоящи и бивши футболисти, както и към настоящи и бивши треньори ии други служители. От 18 март клубът ще може да разполага с финансовата инжекция от 740 000 лв., които Общинския съвет на Стара Загора гласува в помощ на клуба. „Имаме и заварени текущи договори, които ще се анексират и ще досенат още средства след март“ посочиха от ръководството на „Берое“.

Освен на тези пари, клубът разчита и на средства, събрани от местния бизнес. Така до края на месеца ПФК „Берое“ ще може да разплати старите заплати, като включително плати и заплатите за февруари.

Подготвени са и всички документи за регистрацията на клуба за новия футболен сезон, няма стари задължения или други пречки, така че и този въпрос е решен, посочи изпълнителния директор Стелиян Попчев.

Желанието на новото ръководство на клуба, както и на СНЦ „Сдружение за подкрепа на футбола „Берое“ е и след края на шампионата Петър Хубчев да остане старши треньор. „Старото ръководство нямаше как да сключи по-дълъг договор“, обясни Стелиян Попчев. Желанието и на Петър Хубчев е да остане, но все пак дали това ще се случи ще стане ясно след като проведем разговори след края на сезона“, допълни Миневски. Според него Хубчев има ясен план как да продължи селекцията на отбора така, че отборът да бъде попълнен с качествени футболисти, но в рамките на финансовите възможности, които дават новите реалности.

„Мнозина недоволстват защо продължаваме практиката да вземаме предимно чуждестранни футболисти – истината е, че те отговарят на нашите финансови възможности, докато българските състезатели искат доста повече пари“, обясни председателят на ПФК „Берое“ Желязко Динев.

„Наследихме отбор, в който много трудно могат да се селектират футболисти по време на шампионата. Днес по взаимно съгласие прекратихме договора с Никола Маринов, който, знаете, претърпя тежка контузия и няма възможност да бъде активен на терена дълго време. Бъдещата селекция също ще зависи от финансирането на клуба и определянето на бюджета за следващия сезон“, допълни Стелиян Попчев.

„За да имаме успехи, трябва да имаме финансиране, а то няма как да дойде от един или двама бизнесмени. Нужен е някой, който един ден да поеме сериозно грижата за отбора“, посочи Светослав Миневски. „Сега има включване от бизнесмени и фирми, които подкрепят клуба на този етап, има и още много резерви в тази посока. В момента се откроява един бизнесмен с малко по-голяма сума и други, които са дарили стотици левове. Ще бъдем благодарни на всеки бизнесмен, който отдели тези „стотици левове“, които споменах, за да подпомогне клуба. Не искаме баснословни суми, но ми е болно, че нашата общественост, сякаш остава встрани от проблемите на „Берое“, каза още Светослав Миневски. „Трябва всички да се обърнем към каузата „Берое“, защото без тази кауза този град ще засивее“, подчерта той.

Билетите за мачовете на „Берое“ ще останат на достъпни цени, но вече няма да се допускат хора на стадиона без билети и карти, каквато порочна практика е имало досега, каза Румяна Атанасова.

Предстоят и важни промени в Детско-юношеската школа на ПФК „Берое“. Целта ни ще бъде да няма върнато дете, което иска да тренира, но в същото време ще се наложи да увеличим таксите, защото в школата се извършва обучение, което няма как да бъде на високо ниво без достойно финансиране, каза Стелиян Попчев. Занапред децата няма да провеждат тренировки, когато се играе мач на „Берое“, а ще бъдат задължително на стадиона, „за да гледат батковците“, каза още Попчев. Когато нашите деца не идват на мач, не говори добре за школата и за мотивацията тези деца да бъдат привърженици на „Берое“, обясни Попчев. Целта на школата ще бъде да привлече голям брой деца, които да бъдат отсявани на самите тренировки в по-високите възрастови групи.

Принципите, от които ще се води в работата си новото ръководство на ПФК „Берое“, са принципност и прозрачност, посочи Желязко Динев. Той намекна и че щабът на „Берое“ няма да остане равнодушен и мълчалив към несправедливите съдийски отсъждания, които в последните три мача на „Берое“ проличаха много отчетливо.

Коментари към новината

Още новини от Спорт