Новини от област Стара Загора и България

"Брикел" настоява за среща с управляващите заради намерението за затваряне на централата

6793 14/03/2022 13:30 Икономика Бизнес
Брикел настоява за среща с управляващите заради намерението за затваряне на централата
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Синдикатите в Брикел ЕАД излязоха с протестно писмо срещу намерението на правителството за затваряне на централата. Писмото е изпратено до президента Румен Радев, министъра на енергетиката Александър Николов, премиера Кирил Петков, до председателя на НС Никола Минчев и вицепремиера Асен Василев.

Освен от ръководителите на двата синдиката, писмото е подписано от кмета на Гълъбово Николай Колев и от изпълнителния директор на „Брикел“ Янилин Павлов.
То беше изпратено до институциите след изказването на вицепремиера Асен Василев по време на петъчния парламентарен контрол относно енергийните проекти в Плана за възстановяване и устойчивост. Тогава вицепремиерът каза, че от въглищните централи остават да работят държавната ТЕЦ 2, както и ТЕЦ „Ей И Ес – Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3“.

„ТЕЦ Брикел“ и ТЕЦ „Бобов дол“ в последните години са допринесли с едва 1% към енергийната система и не са ключови за нея. Ключови са в социален аспект, но детайлно ще бъдат разписани условията за използване на хората там за нови бизнеси и получаване на добри заплати“, допълни Василев.

„Апелираме за внимание към стратегическата важност на „Брикел“ за българската енергетика преди да бъде взето решение за затваряне на частното дружество с 1300 служители, осигуряващо единствената опция за централно отопление в Гълъбово, гориво за 5 централи и преди всичко изразява готовност да извърши енергийна трансформация според желанието на ЕС“, казват синдикатите на „Брикел“.

Те молят за среща с правителството, на която да запознаят управляващите с проектите за модернизация на централата и постигане на зелено производство на енергия.
Ръководството на „Брикел“ посочва, че сред новите проекти на централата са внедряването на биомаса, която е доказан 100% екологичен източник на енергия. Компанията планира инвестиции в нови топлоколектори, изграждане на предкамерна пещ и рехабилитация на обогатителната инсталация, което ще позволи увеличаване на дела на произведената безвъглеродната енергия.

Ръководството на централата посочва също, че води преговори с американска компания за закупуване на 2 газови турбини с обща мощност от 120 мегавата и една парна турбина от 60 мегавата.

В писмото на „Брикел“ до правителството е посочено още, че дружеството работи за изграждане на газопровод с цел използване на природен газ с оглед близостта до газовия колектор на „Булгартрансгаз“ и интерколектора „Александруполис – Стара Загора“.

Коментари към новината

Още новини от Икономика